ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vatandaş artık don da almıyor

Vatandaş artık don da almıyor
YAYINLAMA: 06 Şubat 2025 / 11.16
GÜNCELLEME: 06 Şubat 2025 / 11.16

 “İşlerimiz çok kötü. Vatandaş artık don da almıyor” diyen tekstil ve iç çamaşırı imalatçısı Emin Esmeray, bu yılın başından beri işlerin yüzde 75 ’lere varan oranda düştüğünü vurguladı.

Doğu illerine satışımız bitmek üzere

Esmeray, "Bu hızlı ve ani düşüşün nedenini anlayamadık. Tekstil imalatının hammaddesi iplik. İplik piyasasının belirsizliği ve doların yerinde sayması ile her ay durmadan içeri giriyoruz. Yıl başında, 18 işçimiz vardı ve 9 tanesini işten çıkardık. Satışlarımızı hep Doğu illerine yapıyorduk. İç çamaşırı her zaman her mevsim satılacak ürün olmasına rağmen, siparişler durdu. Doğu illerine satışımız bitmek üzere" diye konuştu.

Böyle giderse esnaf için çıkış yolu kalmayacak

Esmeray, "Maddi yönden sıkıştık ve sermayeden yiyoruz. Böyle giderse esnaf için çıkış yolu kalmayacak. Bugün iplik alıyorsunuz, bir bakıyorsunuz iplik fiyatı düşüyor ve zarar ediyorsunuz ve bunun tam tersi de oluyor. Kredi alsam bile 1200 maliyeti olan ürünü 900'e satmak zorunda kalıyorsunuz. Böylece hem krediden faiz yiyorsunuz hem de iplik piyasası yerinde durmadığı için zarar ediyorsunuz. Çıkış yolu işçi çıkarıyorsunuz ve sonuçta işçilik kalmayacak" dedi.

150 Müşteriden 9 işçinin parasını çıkaramıyoruz

"Hammadde alırken, özellikle dolar arttığı zaman benim malım dolarla diyorlar ve dolar inince benim fiyatım bu diyor ve doları hesaba almıyorlar" diyen Emin Esmeray, "Gaziantep'te 150 müşterimiz var, ama 150 müşteriden 9 tane işçinin aylığı çıkmıyor. 6 Aydan sonra işler açılır diye umut ettik ve durum ortada ne iş var, ne de istek. Böyle giderse işleri durdururuz ve tüm iş yerleri işçilerini çıkarırsa işsizlik daha da artacak. Gaziantep'e teşvik verilmedi ve bu bizim gibi orta boy işletmeler ve tüm işletmeler için çok şansız bir olay. Sanayinin yoğun olduğu bir ile böyle teşvik verilmemesini anlamıyoruz. Çevre illere teşvik verilmesi bizi çok zora soktu. Çıkar yolu herhalde teşvik olan diğer çevre illere giderek işimizi orada sürdürmek" şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *