ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vücudun sıvı kaybını hafife almayın

Vücudun sıvı kaybını hafife almayın
YAYINLAMA: 08 Aralık 2022 / 13.25
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2022 / 13.25
Özellikle sıcak havalarda tansiyon, baş dönmesi, halsizlik, ishal vakalarında artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sıcak havalarda vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yiyecek ve içeceklerin daha özenle seçilmesi gerektiğini hatırlatılırken, kirli su dolu havuzların kullanılmaması uyarısında bulundular.

Doktora en fazla yaşlı ve çocuklar gidiyor

Dahiliye Mütehassısı ve nükleer tıp uzmanı Dr. Şerif Kuzudişli, havaların aşırı şekilde sıcak geçmesi nedeniyle özellikle yaşlıların bu durumdan etkilendiklerini eve gelen hastaların büyük bir kısmını yaşlıların oluşturduğunu vurguladı. Şu sıra kalp damar ve tansiyon hastalıklarında artış olduğuna dikkat çeken Kuzudişli, sıcak havalardan mutlaka korunmak gerektiği, teri emen ince giysilerin tercih edilmesini, bu arada sindirimi kolay hafif yiyeceklerin tercih edilmesini söyledi.

Vücudun sıvı ve elektrolit kaybı mutlaka giderilmeli

Mecbur kalmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması uyarısında bulunan Kuzudişli, “Dışarı çıkan insanlar kendilerini güneşten mutlaka korumalı. Aynı zamanda havaların sıcak olması nedeniyle terleme yolu ile vücudun sıvı ve elektrolit kaybı oluyor. Bu kayıp zaman geçirilmeden mutlaka gidilmeli. Aksi halde halsizlik, kırgınlık, adele ağrısı ve kramplar ortaya çıkıyor. Bu durumda hasta çok fena ise damardan serum uygulaması tedavisi ile iyileştirmeye çalışılıyor” dedi.

Yiyecek ve içeceklere dikkat edilmeli

Havaların aşırı sıcak geçmesi nedeniyle insanların yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kuzudişli, sağlıksız koşullarda, hijyen olmayan ortamlarda satılan yiyeceklerin tüketilmemesini belirtti. Açıkta satılan hijyen olmayan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi nedeniyle yazın bulaşıcı hastalıkların çok görüldüğünü kaydeden Kuzudişli, “Yaz aylarında en sık görülen hastalıklar bulaşıcı hastalık ve dizanteri. Onun için insanlar yedikleri yiyecek ve içeceklere çok dikkat etmeli. Bu tür hastalıklar mutlaka hekime başvurup uygun koşullarda tetkiklerini yaptırıp, tedavi olmalı. Eğer anında hekime giderse kısa sürede iyileşmeleri mümkün, aksi halde iyileşme süreci uzayarak hastanın sağlığı tehlikeye girebilir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *