ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yabancı sermaye konusunda Gaziantep öncü il olarak seçildi

Yabancı sermaye konusunda Gaziantep öncü il olarak seçildi
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2024 / 16.49
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2024 / 16.49

İhracattaki artışın yanı sıra ithalatta da artış olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ithalatta 2005'te düşme beklediklerini, 2006'da da ithal edilen ara malların ihracata döneceğini ümit ettiklerini belirtirken, "İthal tüketim mallarındaki artışı biraz daha azaltmanın yollarını arıyoruz” dedi.

Yabancı sermaye Gaziantep’in çehresini yeniden değiştirebilir

Ara malın dışardan alınmak yerine içerden alınması gerektiğini, bunun istihdama da katkı yapacağını vurgulayan Tüzmen, istihdam yaratmanın önemli bir önkoşulunun da yabancı sermaye olduğunu açıklarken, "Yabancı sermaye konusunda örnek olması konusunda seçtiğimiz öncü il Gaziantep'e 14-15 Aralık'ta İtalyan Dış Ticaret Bakanı ile beraber 100'ü aşkın işadamı heyetini getireceğiz. Yatırım imkanları tartışılacak. Gaziantep'i mümkün olduğu kadar örnek bir yatırım havzası haline getirmeye çalışıyoruz. Yabancı sermaye ve yerli sermaye ortaklıklarıyla yeni teknolojili sektörleri buraya getirecek olursak, ciddi bir ihracat artışı her şeyden evvel yatırımın çok fazla sağlanması gerçekleşir. 1 Milyar dolarlık bir yabancı sermaye yatırımı 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Böylesine büyük rakamları biz buraya getirdiğimiz zaman Gaziantep'in çehresini değiştireceğiz" dedi.

Sınır komşularıyla ilişkiler sağlandı

Partisinin İI Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Tüzmen. "Mümkün olduğu kadar sıkça sizlerle birlikte olmaya çalışıyoruz. Enerjimizi sizden alıyoruz. O enerjiyle Ankara'ya dönüp işlerimizin başında daha başarılı olmaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar içerisinde özellikle sınır komşularımızla olan ticaretin artırılması konusunda söylediklerimizin hepsini yerine getirdik. Bu arada yanı başımızda koşulların son derece değişik ve ticaretin son derece zor şartlarda yapılır olmasına rağmen bu ticareti gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim diye konuştu.

Yatırım ilişkileri üst boyutlara taşındı

Sınır komşularıyla yapılan ticarette hedefledikleri rakamlara yaklaştıklarını, sadece ticarette değil yatırımda da mesafe katettiklerini belirten Tüzmen. Sadece ticaret ilişkileriyle kalmadı, yatırım ilişkileri de en üst boyutlara taşınmaya başladı. 1 Ocak'la 3 Kasım arasında yüzde 33.1 ihracat artışımız var. Komşu ülkelere yaptığımız ihracat artışı ise, yüzde 45 seviyesindedir. Sınır komşusu olan 21 il ve mücavir illerin toplam ihracat artışı ise yüzde 56 seviyesinde Açık söylemek gerekirse toplam ihracatımızın artık yüzde 29'unu komşularımıza yapar hale geldik. Gaziantep'i komşu ülkelerle ticaretin merkezi haline getireceğiz demiştik. Sözümüz gerçekleşti şeklinde açıklama yaptı.

İhracat rakamları 160 milyar dolarla kapanacak

"Gaziantep'in ihracat performansında geçen seneye göre ihracatını yüzde 50 daha artıran bir İl olarak Türkiye'ye örnek olarak gösterdik diyen Tüzmen, "Sadece bununla da kalmadı dış ticaretimizdeki bu ciddi ha cim artışı içerde ihracata dayalı istihdam sektöründe ciddi bir ilerleme sağladı. İşsizlik oranlarında ihracata dayalı sektörler de biraz azalma var, bu güzel bir gelişme. 160 Milyar dolar bir dış ticaret hacmiyle bu yılı kapatacağız. Bu da bir rekor olacak. İhracatta zaten rekorlar kırarak geldik. İthalat artışımızı dikkatle izliyoruz. Özellikle Türk lirasının aşırı değerli olması nedeniyle çok ciddi bir şekil de arttı. Dışardaki mallar daha ucuza geldiği için iç piyasadan alma yerine dışardan malları Türk tüketicisi tercih etmeye başladı. O da tabi yüzde 9'larda seyreden tüketim malları kalemini yüzde 14'lere ara malı ve sermaye malını da geçen yıla ciddi bir şekilde toplam ithalat içerisindeki hacminin git gide artmasını sağladı. Bu sermaye malı ve ithal edilen diğer mallar, 2005'te ihracata dönecektir. 2006 da ihracatın daha da artmasına neden olacaktır. Ancak tabi tüketim mallarındaki artışı biraz daha azaltma imkanlarını beraberce arıyoruz” diye konuştu.

Belediyelerin 7 ayı değerlendirildi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesi'nde basına kapalı bir toplantıda il, ilçe ve belde belediye başkanlarıyla bir araya gelip 7 ayın değerlendirmesini yaptı. Büyükşehir, ilçe, belde belediye başkanları ile detaylı bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıdan olumlu düşüncelerle ayrıldıklarını açıklayan Tüzmen, "7 ay içerisinde neler gerçekleştirildi, neler yaptık neler yapamadık bunları teker teker bütün hatlarıyla ortaya koyduk? İl Başkanımız ve milletvekillerimizle beraber Gaziantep’in sorunlarını çözmek İçin elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz? Bunların değerlendirilmesini yaptık. Belediye başkanlarınız görevlerinde yeni olmalarına rağmen aldıkları tablo çok parlak olmamasına rağmen önemli çalışmalar yaptıklarını memnuniyetle görmüş bulunuyoruz. Kendilerine olan desteğimiz artarak devam edecek. Çünkü doğru şeyler yapıyorlar. Bazen zor ve riskli olmasına rağmen önemli çalışmalara giriyorlar.

Başarının esas nedeni bizim birlik ve beraberliğimizden geçiyor. Gaziantepli sadece Türkiye'nin değil, dünyanın örnek kenti haline getirmeye çalışıyoruz. Bu vizyonla Gaziantep’in alt yapısının da birbirine tam uyması gerekiyor.

Bakan Tüzmen daha sonra da eski DYP Gaziantep eski Milletvekili İbrahim Konukoğlu ve Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can'a da taziye ziyaretlerinde bulundu.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *