ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yağmur çiftçinin yüzünü güldürüyor

Yağmur çiftçinin yüzünü güldürüyor
YAYINLAMA: 18 Nisan 2023 / 15.26
GÜNCELLEME: 18 Nisan 2023 / 15.26
Ziraat Odası Meclis başkanı Zihni Kepkep, yağışların gecikmiş olmasına karşın son bir haftalık yağışlar, güneydoğu Anadolu bölgesinde tarım alanlarını olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Kepkep, geciken kış yağışlarının, özellikle hububat-bakliyat ekimi yapan çiftçileri endişelendirdiğine dikkat çekerek, “Ekim-Kasım aylarında bölgeye yağış düşmedi. Ancak tarım alanları için endişelenecek bir durum söz konusu değil. Aralık ayı ise yağış açısından çok olumlu geçti ve toprak suya doydu. Tarım alanlarında hiçbir olumsuz durum söz konusu değil. Ağaçlar içinde uygun bir ortam var” dedi.

Bir önceki yıla göre kıyaslandığında, tarım açısından bu yılın daha olumlu olduğunun söylenebileceğini ifade eden yetkililer, şöyle konuştu: “Önceki yıl, hava sıcaklığının ani düşmesi, kar yağışının erken olması ve don tehlikesi, hububat-bakliyat ekili alanlarda, bitki köklerinin çürümesine ve meyve ağaçlarının soğuktan zarar görmesine neden oldu. Bu yıl, bu tür olumsuzlukların olmadığını görüyoruz. Tarım için çok uygun ortamlar. Şu ana kadar, aşırı yağış ya da soğuk nedeniyle bölgemizdeki tarım alanlarında hiçbir zarar meydana gelmedi.”

Tarım için kar yağışının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Kepkep, şöyle devam etti:

“Şu ana kadar bölge kar yağışı olmaması da çok olumlu. Önceki yıl, kar yağışının erken olması, tarım için çok yararlı olmadı. Kar, eğer zamanında yağarsa tarım için adeta doping etkisi yapar. Aralık ayı sonları ve Ocak ayında, bölgeye yağacak olan kar, tarımsal üretimde büyük artışlar olmasını sağlar. Umudumuz, bu yıl bölgemizin yeterli miktarda kar yağışı da almasıdır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *