ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yakacak sezonu iyi geçmiyor

Yakacak sezonu iyi geçmiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2023 / 16.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2023 / 16.52
Kış mevsiminin etkisini giderek arttırdığı şu günlerde yakacak piyasasının durgun olduğu belirtildi.

Mahrukatçılar sezonun iyi geçmediğinden yakındı. Piyasadaki durgunluğa rağmen kömür fiyatlarının yüksekliği dikkat çekerken, en fazla kalorifer kömürünün zamlandığı belirtildi.

Kömür satışları düşük

Mahrukatçılar Odası başkanı Ağah İncioğlu, sezonun iyi geçmediğini hatırlatarak, “Kömür ihtiyacı olanlar beş-altı ay önceden aldı. Bu nedenle şimdi pek alan olmuyor. Ocak ayından sonra herkesin elindeki kömür biterse tekrar kömür satın almaya başlar. Ayrıca fakirlere devlet tarafından kömür dağıtıldığı için esnaf olumsuz etkilendi. Fakirlere kömür dağıtılmasına karşı değiliz, aksine tarafız. Zaten fakirlere dağıtılan kömür yerli, esnaf bunu satamaz. Esnaf Valiliği’nin satışına izin verdiği standarda uygun, kalorisi yüksek kömür satıyor. Yerli kömür de aynı kalite yok. Standarda uygun olmayan kömür satana ve kullananlara ceza veriliyor, kömüre el konuyor. Nitekim böyle ceza alanlar var. Yıl içerisinde standarda uymadığı belirlenen 186 ton kömüre el kondu” dedi.

En pahalısı kalorifer kömürü

Kömür, dolar endeksli satılmasına rağmen, dolardaki düşüşün fiyatlara yansıtılmadığını, Türkiye’nin fiyatı sürekli yüksek tuttuğunu belirten İncioğlu, “Mahrukatçılar Sitesi’nde satılan soba kömürün tonu 260 milyon, kalorifer kömürün tonu ise 200 dolar civarında. Geçen yıl kalorifer kömürün tonu 110 dolardı. Şimdi %90 artışla 200 dolara yükseldi. İthal kömür getiren firmalar tekelleşiyor. Bu durumda esnaf zayıf kalıyor ve belirlenen fiyattan kömür almak zorunda kalıyor. Devletin bu konuda bir çalışması zaten yok” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *