ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yaratılacak felaketi düşünmek ürkütücü

Yaratılacak felaketi düşünmek ürkütücü
YAYINLAMA: 15 Nisan 2024 / 10.49
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2024 / 10.49

Gaziantep-Kilis Tabip Odası, SSK eczanelerinde yanlış ilaç verilmesine tepki gösterdi

SSK’da 10 bin kişiye 2.89 hekim, 0.36 eczacı düştüğü belirtilirken, Gaziantep SSK Hastanesi eczanesinden hastalara yanlış ilaç verildiği vurgulandı.

Yeterli sayıda eczacı istihdam edilmiyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kemal Bakır, 2003 yılında sadece polikliniklerde 47 milyon 258 bin 455 reçete yazıldığına dikkat çekerken, bu reçetelerle hastaya sunulan ilaç sayısının 189 milyon 403 bin 285 olduğunu bildirdi. Bakır, “Bu kadar fazla sayıda ve çeşitteki ilacın hastalara doğru biçimde ulaşması ancak yeterli sayıda eczacının istihdamı ile mümkündür” diye konuştu.

Eczacı sayısı endişe verecek kadar düşük

SSK hastanesinde 10 bin hastaya düşen hekim sayısı üçü bile bulmazken, eczacı sayısının daha da endişe verici olduğunu belirten Prof. Dr. Bakır, “10 bin hastaya 0.36 eczacı düşüyor. Hastaların hekim azlığı nedeniyle uzun poliklinik kuyruklarında çile çektiği, hekimlerin uygun olmayan ortamlarda hastalarına hizmet sundukları düşünüldüğünde, hekim sayısından daha az eczacının istihdam edilmesinin yaratacağı felaketi düşünmek korkutucudur” dedi.

Tablo çok vahim!

“Hekimlerden sayısal ve oransal olarak çok daha az olan eczacıların çalışma şartlarını bir kez olsun düşünmeye çalışmak tablonun ne kadar vahim olduğunu ortaya koyacaktır” diyen Bakır, bugün SSK’da yaşanan eczane kuyruklarının ve SSK’da hastalara yanlış ilaç verilmesinin nedeninin yeterli sayıda eczacı bulunmaması olduğunu kaydetti. Bakır, “Kim olursa olsun, bir insana insanüstü bir görev yüklenirse, o işte aksama ve hataların yaşanması kaçınılmazdır. Bu noktada kusurlu olan inanılmaz yükün altına girmek zorunda kalan kişi değil, o kişiyi devasa yükle karşı karşıya bırakan sistemin kendisidir” diye konuştu.

Eczanelerde bin eczacıya daha ihtiyaç var

Bakır, bugün SSK norm kadrosu gereğince 2 bin 360 eczacı istihdam edilmesi gerekirken, SSK’daki fiili eczacı sayısının bin 235 olduğuna dikkat çekerken şöyle konuştu: “SSK kurumlarında en büyük eziyetin eczanelerde yaşandığı düşünüldüğünde SSK bu kadro açığını neden kapatmamaktadır? BBK neden yeni eczacı istihdam etmemektedir? Yoksa siyasi iktidarların ifadelerinin aksine SSK’da eczane kuyruklarının bitirilmesi ve hastaların kendilerine yakışır bir hizmet alması istenmemekte midir? Bu uygulamalar aslında SSK ilaçlarının serbest piyasaya çıkabilmesi için tasarlanmış bilinçli tercih midir?

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *