ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yemiş Hanı restore ediliyor

Yemiş Hanı restore ediliyor
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2023 / 14.50
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2023 / 14.50
Osmanlı kervansaray mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan tarihi Yemiş Hanı’nın restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

MNG Holding tarafından restorasyon çalışmaları 2 yıl önce başlatılan tarihi han, restorasyon çalışması tamamlandığında eğlence merkezi olarak kullanılacak ve turizm sektörüne hizmet verecek.

Restorasyon sorumlusu Ahmet Arıcı, tarihi hanı restore ederken çok titiz bir çalışma yaparak mimari özelliklerini koruduklarını söyledi. 4 bin 650 metrekare açık alanı, 2 bin metrekare kapalı alanı bulunan tarihi han, 17. Yüzyılın ortalarında yapıldı. Tarihi Yemiş Hanı, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde İkinci Tuz Hanı olarak geçiyor ve Gaziantep’in o dönemde de çok önemli bir ticaret merkezi olmasını göstermesi bakımından önem taşıyor.

19. yüzyılda ismi Marif Han olarak değiştirilen tarihi hanın, çevresine 6 işyeri ilave edildi ve ek binalar yapıldı.

Uzun zamandan beri kullanılamayan ve yıkılma tehlikesiyle 100 yüze bulunan tarihi han, restorasyon çalışmaları sonrasında yeniden hayat bulacak ve eğlence merkezi olarak turizm sektöründe kullanılacak.

Tarihi Şıra Hanı’na çok yakın bir noktada bulunan Yemiş Hanı, Gaziantep’in tarihi ve kültürel değerlerini günümüze taşımayı başaran en önemli mimari yapılar arasında gösteriliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *