ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yetki karmaşası sorunu çözümlendi

Yetki karmaşası sorunu çözümlendi
YAYINLAMA: 29 Kasım 2023 / 14.28
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2023 / 15.15

Diş Hekimleri Odası Başkanı Zafer Çolakoğlu, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin çalışmaları sonucunda yetki karmaşasının çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.

Çolakoğlu, 1989 yılında diş teknisyenliği yapabilmek için sağlık meslek liselerinin diş protez teknisyenliği, üniversitelerin 2 yıllık protez teknisyenliği meslek yüksek okulunu bitirerek, Sağlık Bakanlığınca açılacak sınavda 2 yıl içinde en çok 4 kez sınava girip başarılı olmaları halinde diş protez teknisyenliği belgesini alma hakkını kazanmak gerektiğini ifade etti.

Bununla birlikte 1986 yılında yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı “Çıraklık ve meslek eğitimi kanunu” kapsamında diş teknisyenliği çırak, kalfa ve ustaları alındığını ve 3308 sayılı yasanın ilgili maddesince MEB çıraklık ve meslek eğitimi merkezlerinde protez teknisyenliği bölümünden mezun olanlara ustalık belgesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nce iş yeri açma belgesi verildiğini hatırlatan Çolakoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki yetkinin aynı anlamda kullanımı birçok sorunu da beraberinde getiriyordu. Türk Diş Hekimleri Birliği uzun zamandan beri bu konunun taraflarıyla Sağlık Bakanlığı'nda yaptıkları toplantılar sonucunda, konu TBMM genel kurulunda kabul edilip, resmi gazetede yayınlanıp yasallaşmıştır.

Bu yasa çerçevesinde yetkinin çok merkezli kullanımından dolayı belge sahibi diş teknisyenlerinin mağdur edilmeden yanlışlığa yeniden meydan vermeyecek tüm kapılar kapatılmıştır. Birliğimizin çalışmaları sonucunda yetki karmaşası çözüme kavuşturulmuştur.”

Çolakoğlu, diş protez teknisyenliği belgeleri nereden alınmış olursa olsun, kanunun yasalaşması ve resmi gazetede yayın tarihi olan 10 Haziran 2004 tarihinden sonra bir yıl içinde, Sağlık Bakanlığı'na müracaat edilmesi durumunda başka hiçbir şart aranmaksızın Sağlık Bakanlığı ve müdürlüklerinden yenileri ile değiştirilebileceğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *