ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüksek girdi maliyetleri ve faizlerle boğuşuyoruz

Yüksek girdi maliyetleri ve faizlerle boğuşuyoruz
YAYINLAMA: 11 Şubat 2024 / 14.29
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2024 / 15.25

Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, yüksek girdi maliyetleri ve yüksek faizlerin sanayi üretiminin önündeki en önemli engeller olduğunu bu engellerle savaşmaya devam edeceklerini söyledi.

Koçer, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik pek çok sorunun çözümünde olumlu gelişmeler sağlanabilmesine karşın üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda kayda değer bir başarı elde edilemediğini savundu.

İhracattan başka çıkış noktası olmayan Türkiye için üretim maliyetlerinin düşürülmesinin çok büyük önem taşıdığını ifade eden Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İyi olduğu söylenen rakamlarla ülkeye umut pompalamak yetmez. Doğrusu neye sevineceğimizi neye üzüleceğimizi bilmiyoruz artık. Tek haneli enflasyona mı sevinelim, enflasyon rakamının 3 katını aşan reel faize mi üzülelim, kapasite kullanımının yüzde 84’lere çıkmasına mı sevinelim, işsiz sayısındaki artışa mı üzülelim” dedi.

Koçer, “kapasite kullanımının yüzde 84’lere çıkmasına mı sevinelim, işsiz sayısındaki artışların üzülelim? İhracatın artmasıyla rekor rakamların ortaya çıkmasına mı sevinelim, yoksa tarihin en büyük ithalatına mı üzülelim?

Koçer, üretimin yüksek girdi maliyetleri ve yüksek faizlerle boğuşmaya devam ettiğini, ihracattaki artışa karşılık ithalattaki artışın tarihi rekorlar kırdığını belirtti.

“Bugün ödenen reel kredi faizleri son 5 yılın en yüksek noktasında ve merkez bankası faiz indirimine yanaşmıyor. Bu koşullarda üretmek ve gelecek için umutlu olmak zor. Ama her şeye rağmen sanayici olmanın sorumluluğuyla üretimin önündeki engellerle savaşmaya devam edeceğiz” diyen Koçer, hükümetin reel sektöre verdiği sözlerin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *