ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüksek KDV ihracatı olumsuz etkiliyor

Yüksek KDV ihracatı olumsuz etkiliyor
YAYINLAMA: 13 Ekim 2022 / 14.41
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2022 / 14.41
Mercimekte yüzde KDV uygulanırken, yan ürünü olan mercimek tozuna ve bulgur ununa uygulanan %18 KDV uygulamasının mantıklı bir açıklamasının bulunmadığı belirtildi.

KDV oranlarının yüksek olması bu ürünlerin ihracatını olumsuz etkiledi, konunun maliye Bakanı başta olmak üzere Gaziantep milletvekillerine ve ilgili bakanlıklar iletildiği ifade edildi.

KDV oranlarının düşürülebilmesi için

Gaziantep ticaret borsası kolları sıvadı

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, yöredeki üreticilerin konuyla ilgili sorunlarını dile getirirken mercimeğin protein açısından oldukça zengin ve ülkede en fazla bölgemize yetişen bir ürün olduğuna dikkat çekerek, mercimekte KDV oranı %1 olarak değerlendirildiğinde, ancak mercimeğin yan ürünü olan mercimek tozundan %18 KDV alınmasının doğru olmadığını açıkladı. Mercimek işiyle iştigal eden üyelerden gelen yoğun talep üzerine için maliye bakanlığı gelirler genel müdürlüğü ile gereken yazışmaların yapıldığını söyleyen Çelik, istenmeyen mercimek atığının mercimek onu olmadığını beyan ettiklerini açıkladı.

Bulgur ununa %18 KDV uygulanıyor

Çelik, özellikle dar gelirli insanların tükettiği bulgurda KDV oranının %8 olmasının hem imalatçı hem de tüketici açısından sorun olduğu gibi, bulgura uygulanan %18’de KDV oranının sektörü açısından büyük sorun olduğunu açıkladı. Buğday, kuru fasulye, un ve benzeri ürünlerde KDV oranı %1 iken, bulgurdan yüzde sekizlik KDV oranı aynı zamana bulgur alış ve satışlarının kayıt altına alınmasında da sorun yarattığı belirtildi.

Maliye bakanlığı gelirler genel müdürlüğüne bu konuda yapılan girişimler sonucunda KDV oranlarının yeniden düzenlenmesine başladığını belirten Çelik, “Üyelerin borsanın yaptığı başvurular sonucunda bulgur ihracatında bulgurun işlenmemiş tarım ürünü olarak değerlendirilmesinden dolayı ihracatçıların vergi ile karşılaşmamaları için sanayi ürünü olarak kabul edilmesi konusunda dış ticaret Müsteşarlığı Avrupa Birliği genel müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapıldı. Gaziantep ticaret borsası olarak üyelerimizin karşılaşmış oldukları sorunlarla ilgili mercilere taşımak ve çözüme kavuşturmak için her zaman öncülük etmiş bulunuyoruz. Bu bağlamda sorunların ele alınması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak gerekli takibi yapmaktayız. Bu aşamada bize destek olan bakan ve milletvekillerine de teşekkür ediyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *