ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yünü de ithal ediyoruz

Yünü de ithal ediyoruz
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2024 / 14.36
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2024 / 14.36

Küçük baş canlı hayvan üretiminin yöre ve yurt genelinde azalmasının, yün piyasasını da olumsuz etkilediği belirtildi.

Kentimizde yerli yünün yanı sıra azımsanmayacak düzeyde de ithal yün satıldığını, canlı hayvan üretiminin artmaması durumunda yün konusunda tamamen dışa bağımlı olunacağını belirten yün satıcısı İsmet Çiçek, "40 Yıldır yün satıyorum. Geçmiş yıllara baktığım zaman son yıllarda yün satışlarının bir hayli düştüğü bir gerçek. Yün satışlarının düşmesinde geleneksel evlilik merasiminin değişmesinden tayinli mesleklere kadar pek çok etken vardır. Fakat bunların en başında da parasızlık geliyor. Çünkü yünü sadece satın almakla kalmayıp ona bir emek vermek zorunda kalıyorsunuz. İlk başta ona rahat rahat ayıracak parası olmayan insanlar temizlemesinin zorluğunu ve yer kaplamasını da bahane edip yünü az tercih ediyor" dedi.

Eskiden 400 kilo yün alınırdı şimdi 100 kilo

Geçmiş yıllarda yün yatakların evin olmasa olmaz gereksinimi olduğunu, her ailenin çocuklarına 300-400 kilogram yün aldığını, ancak bunun son yıllarda 100 kilogramla sınırlı tutulduğunu belirten Çiçek, "Eskiden çocuk evlendirirken anne babalar 300-400 kilo yün alırdı. Şimdi bunun oranı bir hayli azaldı. Yün satışlarının azalması önemsiz bir gibi görünse de bence önemli. Şimdi insanlar kolay ve ucuz olduğu için hazır yatakları tercih ediyor. Her yenilikte olduğu gibi hazır yatak alışkanlığının değişmesini de bir furya olarak kabul etmek lazım. Hazır yatakları işi kolay ve ucuz diye tercih ediyorlar. Ancak hazır yatakları sağlıklı ve temiz bir şekilde kullanırsanız beş bilemediniz 10 yıllık ömrü vardır. Oysa yünün yün yatağın en az 100 yıl ömrü vardır. Yün yatakları istediğiniz zaman temizleyip yıkayabilirsiniz. Bu sağlık ve huzur açısından önemli" diye konuştu.

Kıymeti anlaşılana kadar iş işten geçecek

İleriki yıllarda toplumun büyük bölümünün temizliği açısından yüne yeniden döneceğini, ancak bu kez de üretimin bitmesinden dolayı belki de yün bulamayacaklarını belirten Çiçek, "Hazır yatakların yün yataklar kadar rahat ve temiz olmadığını insanlar zaman içinde anlayacak. Fakat korkarım o zaman iş işten geçmiş olacak. Belki de burada satacak yün bulamayacağız. Çünkü küçükbaş hayvan üretimi giderek azalıyor. Ayakta kalabilen hayvan üreticileri de büyükbaşa yöneliyor. Şu anda Gaziantep'te satılan yünün büyük bölümünü, "Suudi Arabistan, Romanya ve Iran gibi ülkelerden ithal ediyoruz. Eğer bu süreç böyle devam ederse, yakın bir zamanda mevcut yünü de bulamayacağımız için tamamen ithalatçı olacağız. Fakat ithal yünler, yerli yünler kadar yumuşak ve kaliteli değil" şeklinde ifade etti. Çiçek, perakende satış fiyatı 2 milyon 500 bin lira ile 3 milyon arasında değişen yerli yünün yaklaşık 3 yıldır aynı fiyattan pazar bulduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *