ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yurda kaçak hayvan girişi üretimi düşürdü

Yurda kaçak hayvan girişi üretimi düşürdü
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2024 / 17.27
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2024 / 17.27

Güneydoğu Anadolu Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız yurda kaçak hayvan girişi nedeniyle hayvan üretiminin düştüğünü söyledi.

Yıldız, hayvan üretiminin Türkiye’de son yıllarda düşüş gösterdiğini, kaçak hayvan girişi nedeniyle üretimin daha da düştüğünü söyledi.

İç piyasada et tüketiminin düşük olmadığını ifade eden Yıldız, kaçak hayvan ve et girişi olmaması halinde hayvan üretiminin artacağını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda ülkeye kaçak et ve hayvan girişinin daha fazla olduğunu anlatan Yıldız, "gümrük kapılarında denetimin artması sonucu, kaçak girişler geçen yıllara oranla düştü. Ancak yine de üretimin arttırılması için yeterli oranda bir düşüş yakalanamadı" diye konuştu.

Kaçakçılığın önlenmesi için hükümetin tedbirlerini arttırması gerektiğini ifade eden Yıldız, kaçak hayvanların daha çok sınır kapılarından, kaçak etin de limanlardan ülkeye sokulduğunu savundu.

Irak'a bir çok ürünün ihracatının yapıldığını anlatan Yıldız, ancak Irak'a canlı hayvan ihracatı yapamadıklarını belirtti.

"Irak'a gıda yardımları yapılıyor. Bu yüzden Irak, yetiştirdiği hayvanları piyasaya bizden daha ucuza veriyor. Bize de çoğunlukla bu ülkeden kaçak olarak geliyor. Suriye'de canlı hayvanı Irak'tan alıyor" diyen Yıldız, Türkiye'de yem fiyatlarının artışı ve bunun gibi nedenlerden dolayı canlı hayvan fiyatlarının yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *