ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüzde 80 ithal et tüketiyoruz

Yüzde 80 ithal et tüketiyoruz
YAYINLAMA: 08 Şubat 2024 / 14.05
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2024 / 14.10

Türkiye birkaç yıl sonra hayvancılıkta tamamen dışarıya bağımlı kalacak

Ülkeye çok miktarda kaçak hayvan ve et girdiğini, bunun Türkiye’de hayvancılık ve besiciliği ortadan kaldıracağını ve büyük sıkıntı yaşanacağını belirten besiciler, birkaç yıl sonra sektörde tamamen dışa bağımlı hale gelineceğini söyledi.

Sınırdan geçen binlerce hayvanı asker nasıl göremiyor

4 kuşaktan beri besicilik yaptıklarını söyleyen Mehmet Salih Demir, “Hükümet hayvan ithalinin durdurulduğunu söylüyor. Durduysa biz neden sıkıntı yaşıyoruz? Hayvan girişi durdu diyen yetkililer gelsin de Suriye ve Irak sınırına baksın. Bu hazır etler ve hayvanlar nereden geliyor? Sınırdaki asker bunları görüyor ama bir şey demiyor” dedi.

20-30 bin hayvan bulunan pazarda in cin top oynuyor

Demir, “Birkaç yıl önce hayvan pazarında her gün 20-30 bin baş hayvan işlem görürdü. Ama şimdi birkaç grup hayvan kalmış. Eskiden 2 bin koyun satardım. Şimdi 70 koyuna düştüm. Tamamen zararına çalışıyoruz. Hiç karımız yok. Sadece hayvancılığın ölmemesi için savaş veriyoruz. Hükümet bu konuda çok duyarsız. Hayvancılığı destekleyecek hiçbir çalışma yok. Kredi vereceklerini söylediler ortada bir şey yok. Yemin torbası 25 milyon, arpanın kilosu 400 bin, samanın 300 bin, buğdayın ise 250 bin lira. Bunların hepsi hayvancılığı öldürüyor” dedi.

Suriye ve Irak’tan her gün kamyon kamyon hayvan geliyor

Hayvan pazarında birkaç koyundan başka hayvan bulunmazken, Suriye ve Irak’tan kamyon dolusu gelen binlerce koyunun hayvan pazarına indirildikten 5-10 dakika sonra kısa sürede ortadan kaybolduğu ifade edildi.

Vatandaşın yüzde 80’i cinsi belli olmayan ithal et tüketiyor

Van Erciş’te besicilik yapan Medeni Bakan ise konuyla ilgili olarak Sabah muhabirine şunları söyledi: “40 yıldır besicilik yapıyorum. Birkaç yıl öncesine kadar hayvan ihraç ederdik. Ama şimdi piyasada tüketilen etin yüzde 80’i ithal. Sahipsizlik yüzünden, hayvancılık bitme safhasında, aynı zamanda vatandaşımızı ileride deli dana ve şap gibi ölümcül hastalıklar beklemektedir. Dışarıdan ülkemize kaçak yollardan giren cinsi belli olmayan hazır etler, tüketici için büyük tehlike teşkil etmektedir. Yetkililerin bu konuya bir çözüm bulması lazım. Biz vatandaşın yaylada beslenmiş taze et yemesini istiyoruz. Ama maalesef askerlerimiz ve öğrencilerimiz ithal ve cinsi belli olmayan bayat et yiyor. Vatandaş her şeyden habersiz. Biz kasaba canlı olarak etin kilosunu 3 milyondan satıyoruz. Kasap vatandaşa kilosunu 10 milyondan satıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *