ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zamlar peşimizi bırakmıyor

Zamlar peşimizi bırakmıyor
YAYINLAMA: 16 Aralık 2021 / 14.37
GÜNCELLEME: 16 Aralık 2021 / 14.37
Ekonomik krizin ağır faturasını ödeyen esnaf, gelen zamlarla iyice iş yapamaz duruma geldi. Kuaför işletmecisi Cemil Durak, 27 yıldır kuaförlük yaptığını, kuaföre gelme olayının insanların keyifli olup olmaması ile yakından ilişkisi olduğunu, ekonomik krizin insanların keyfini kaçırdığını ifade etti.

Halkın sıkıntıdan kuaföre gelmeyi düşünmediğine dikkat çeken Salman Kaygusuz, “Bu durgunluğun son bulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Giderler sürekli artıyor

Durak, “İnsan kuaföre keyifli olduğun zaman gelir, tıraşını olur gider. Ancak vatandaşın keyfi yok. Ekonomik kriz çok etkili oldu. Piyasa olumsuz etkilendi. Merkezdeki büyük kuaförler bu işten çok etkilenmedi. Ancak kenar semtlerdeki kuaförler çok etkilendi. Kenar semtlerdeki müşteriler için tıraş çok önemli. Yani genci, orta hallisi, yaşlısı da geliyor. Geçen yıllara göre tıraş fiyatlarında aşırı bir artış yok. Müşterilerimize odanın verdiği fiyat tarifesini uygulayamıyoruz. Bütün giderler sürekli artıyor. Elektrik ve su faturaları kazancımızı silip süpürüyor. Tabii ki bu tıraş ücretlerine yansıtamıyoruz” dedi.

Ekonomik krizden fazlasıyla etkilendiklerini söyleyen kuaför Cemil Durak, giderlerin sürekli arttığını söyledi ve “krizden kurtulduk derken, karşımızda bu kez de zamlar çıktı” dedi.

Kozmetik ürünlerine sürekli zam geliyor

İşlerin, savaş yüzünden özellikle son bir aydır tat vermediğini belirten Salman Kaygusuz ise “Halkın savaş yüzünden, tıraş aklına getirmiyor. İşler bir aydan bu yana dengesiz. Piyasa durgun. Bunda ekonomik kriz büyük rol oynadı. Orta yaşlı müşterilerimiz de %90 düşüş varken, genç nesilde yüzde kırklık bir artış var. Yaşlı müşterilerimiz zaten iki ayda bir tıraş oluyor. Gençlerin kriz umurunda değil. Bizi sevindiren genç kesimin bakımına önem vermesi. Zamlar da işlerimizi aksattı. Kullandığımız kozmetik ürünlerine her hafta zam geliyor. Ekonomik kriz bir an önce bitsin demekten başka söyleyecek söz bulamıyoruz. Piyasanın hareketlenmesini bekliyoruz” dedi.

Bayan kuaförü Nilgün Uğur Haznedar ise, kriz ve zamlarla iş yapamaz duruma geldiklerini, haksız rekabetin mesleği olumsuz etkilediğini belirtti.

Toplum günden güne geriye gidiyor

Ekonomik krizde büyük darbe aldıklarını belirten kadın kuaförü Nilgün Uğur Haznedar, her sektör gibi krizden etkilendiklerini söylerken, “İşlerimize krizin büyük darbesi oldu. Savaşla birlikte işler iyice durgunlaştı. 20 yıllık kuaförüm, böyle bir krizi ilk kez yaşıyorum. Gaziantep civarında ucuz iş yapan kuaförler var. Mesleği hiçe sayıp, adını batıranlar var. Kuaförler arasında en önemli sorunlardan biri de fiyatlar arasında uçurum. Kalitesiz, ucuz iş yapan yerler var. Örneğin, ben 15 milyona boya yapıyorum, başka bir kuaför 5 milyon TL’ye yapıyor. Haksız bir rekabet yaşanıyor. Sağlıklı, hijyenik ortam yok. Bilinçli insan zaten kalitesiz yerlere uğramıyor. Toplum ilerleyeceğine günden güne geriye gidiyor. Temizlik harcamaları haftalık 60 milyonu buluyor. Bunun yanında kaçak elektrik kullanan kuaförler var. Şehrin en gözde yerleri de buna dahil. Bir tezgah kurup 1 milyon TL’ye saç kesen kuaförler var. Denetimler yetersiz. Eskiden daha düzenli denetim olurdu. İşle alakası olmayan kişilerle kuaförlük yapıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *