ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zatürre öldürüyor

Zatürre öldürüyor
YAYINLAMA: 05 Haziran 2024 / 10.20
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2024 / 10.20

Zatürrenin görülme sıklığı Zatürre ’den ölümler artıyor

Zatürre kışın daha fazla görülmekte

Bebek ve çocukların yanı sıra yaşlı ve erişkinlerde de Zatürre ‘ye sık rastlandığını açıklayan Bakır, "Şeker, kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas ve bazı kan hastalıkları gibi müzmin bir rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler Zatürre bakımından risk grubundadırlar.

Zatürre ölümlerinin önlenmesi haftası nedeniyle Zatürre ‘den korunma konusunda hekimleri ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Toraks Derneği, Tabipler Odası ve Sağlık Müdürlüğü ortak açıklama yaptı. Zatürrenin görülme sıklığı ve Zatürre ‘den ölümlerin giderek arttığını belirten Tabipler Odası Başkanı Kemal Bakır, Zatürre ‘den ölüm nedeni ülkemizde beşinci sırayı almaktadır" dedi.

Yine, grip salgınlıkları Zatürre oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Gripten ölümlerin asıl nedeni grip sonrası gelişen Zatürredir. Alkol ve sigara kullananlarda ve uzanış ameliyatlar sonunda Zatürre gelişme sıklığı artmaktadır. Zatürre kış aylarında daha sık görülmektedir diye konuştu.

Tedaviyle ölümlerin büyük bölümü önlenebilir

“Hastaların gecikmeden hekime başvurmaları, erken teşhis ve uygun antibiyotiklerle zamanında yapılan tedaviyle Zatürre kaynaklı ölümlerin büyük bölümü önlenebilir" diyen Bakır, "Ne var ki, aileler öksürükle başlayan basit gribal enfeksiyonlarda evde uygulanacak olan tedavi yöntemlerini bilmemektedir. Beslenme bozuklukları ve kötü çevre koşulları nedeniyle, basit enfeksiyonlar kolaylıkla Zatürre ‘ye dönüşebilmektedir. Ailelerin Zatürre belirtilerini bilmemelerinden dolayı çocuğun sağlık kuruluşlarına götürülmesi gecikiyor. Ancak kalp yetmezliği gibi ağır sorunlar geliştiğinde doktora başvurulmaktadır. Ailelerin sağlık kuruluşlarından yeterince yararlanmamaları nedeniyle Zatürre ‘ye bağlı ölümler yüksek olmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Zamanında tanı ve tedavi şart

Öldürücü bir hastalık olan Zatürrenin zamanında tedavi yapılması durumunda önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Bakır, "Zatürre aynı zamanda önlenebilen bir hastalıktır. Zatürre den korunmak için bebeklerin düşük doğum ağırlıklı olarak doğmalarının önlenmesi, yeni doğan bakımının iyileştirilmesi gerekir. Uygun dengeli beslenme aşıyla korunabilir hastalıklara karşı aşılama programının eksiksiz uygulanması ev ve çevre koşullarının iyileştirilmesi, alkol, tütün ve ilaç bağımlılığının kontrolü, müzmin hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi ile Zatürre ve buna bağlı ölümleri azaltabilir" dedi.

Hekimlerin ve kamuoyunun bilinçlenmesi amaçlanıyor

Önemli bir hastalık olan Zatürree konusunda her yıl hekimleri ve kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik çeşitli etkinlikler yapıldığını açıklayan Bakır. "Konunun önemi nedeniyle her yıl Kasım ayının son haftası Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiş ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek hastalığa karşı mücadele güncellenen stratejilerle çocuk sağlığı düzeyi daha iyiye götürülmeye çalışılmaktadır. Bu yılki etkinliklerin hedefi Zatürrenin önemli, ölümcül ve öncelikli bir halk sağlı olduğu konusunda toplumsal bilinç oluşturmak" diye konuştu. Zatürree'ye yakalanılmaması için birtakım önerilerde bulunan Bakır, "Bebeklerinizi anne sütünden mahrum bırakmayın. Çocuklarınızın tüm aşılarının yapıldığından emin olun. Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığınızı koruyun. Sigara ve alkolden uzak kalarak Zatürre ‘ye karşı kendinizi koruyun. Risk grubunda iseniz aşı için doktorunuzla konuşun dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *