ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma, Gaziantep ve Türkiye kazanacak

Zeugma, Gaziantep ve Türkiye kazanacak
YAYINLAMA: 29 Ağustos 2023 / 21.47
GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2023 / 21.48
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, mozaiklerin peşkeş çekileceği fikrinin “nasıl bir kafadan” çıktığını merak ettiğini söyledi

Zeugma mozaiklerinin Topkapı Müzesi’nde sergilenmek üzere naklinde zerre kadar zarar görmeyeceğini, tüm çalışmaların bilim adamlarının gözetimi ve bakanlığın kontrolü altında sürdürüldüğünü hatırlatan Müsteşar Prof. Dr. Mustafa İsen, dün de konuyla ilgili olarak Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı. İsen, sergilerin dünyada kabul görmüş en etkin tanıtım araçlarından biri olduğunu kaydettiği açıklamasında, “Amacımız, Zeugma, Gaziantep ve Türkiye’nin kazanmasıdır” şeklinde konuştu.

Sergiler dünyada kabul görmüş en etkin tanıtım biçimidir

Ülkelerin kendi tarihsel ve kültürel zenginliklerini tanıtmak için yurt dışında çeşitli sergi ve festivaller düzenlediğini, önemli müzelerdeki eserlerini dünya halklarının izlenimine sunduklarını hatırlatan İsen, sözlerini şöyle sürdürdü. “Bir Eser ilk defa başka bir yerde sergilenecek. Japonya'da, Fransa’da, ABD’de sergiler yapıldı, eserler dönmedi mi? Türkiye'de yer alan şaheserler çeşitli dünya ülkelerinde sergilendi, diğer insanlar ülkemizdeki tarihi eserleri daha yakından gördü, ülkemizi tanıdığı. Tekrar eserler sapa sağlam bir şekilde ülkeye döndü. İlk kez böyle bir tepkiyle karşılaşıyoruz”

Mozaikler çürürken neredeydiniz?

Zeugma mozaiklerinin Haziran - Aralık 2004 aylarında İstanbul’da sergilenmesi sırasında, Gaziantep’e dünyanın en büyük ve en modern mozaik müzesinin yapımı için çalışmayı hedeflediklerini anlatan İsen, “Mozaiklerin İstanbul'da sergilenmesine karşı çıkanlar mozaikler yıllarca müze bahçesinde çürümeye bırakılırken neredeydi? diye sordu.

Zeugma bu toprakların malıdır, kimse alamaz

Zeugma kazılarında çıkan eserlerin Gazianteplilere ait olduğunu, kimsenin el koyamayacağını vurgulayan İsen, sözlerini şöyle sürdürdü. “Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müsteşarıyım. Devletin üst düzey bir yetkilisiyim. Böyle bir şeyi nasıl düşünür, nasıl söylenir inanın anlayamıyorum. Hiç böyle bir şey olur mu? Bunu mantıklı düşünen bir insan nasıl söyleyebilir bizim amacımız, Zeugma mozaiklerinin dünyaya tanıtılması ve Gaziantep’e eşi görülmemiş güzellikte bir mozaik müzesi kazandırılmasıdır. Ayağımıza kadar gelen bir fırsat önümüzde durmaktadır. Güzel bir Türk atasözü vardır. (Taş yerinde ağırdır) diye. Bu mozaikler çıktıkları topraklarda yaratıldıkları topraklarda görüldüğünde çok daha etkili olacaktır. Biz buna inanıyoruz ve doğrusu da budur.

Böyle bir fikir nasıl bir kafadan çıktı

İsen, “Kültür Bakanlığı’nın, bu toprakların kültür mirasını başka ülkelere peşkeş çekeceği” yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı. “Ben hayal bile edemiyorum, böyle bir iddia acaba nasıl ortaya atıldı? Hiç mümkün mü? Bunları söyleyen insanları vicdanlarıyla baş başa bırakmak istiyorum. Böyle bir fikir nasıl bir kafadan çıktı acaba ben merak ediyorum. Hayretler içindeyim bu konu gerçekten acı bir tablo"

Topkapı sergisi için henüz fırsat kaçmadı

Zeugma davası yargı aşamasında olduğu için daha fazla konuşmak istemediğini belirten İsen, “Zeugma'ya dünyanın ilgisinin devam etmesini istiyoruz. Gaziantep sergisi 2 gün önce açılmasıydı ama gerçekleşmedi. Şimdi önümüzde İstanbul Topkapı müzesi sergisi var daha fırsat kaçmış sayılmaz. Yargının kararına bakılacaktır” dedi.

Amacımızı anlatamadık

Anadolu Ajansı muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İsen, Zeugma sergisi konusunda insanların yanlış bilgilendirildiğini savundu. İsen, ben Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarı olarak mozaiklerin bir milimetresine zarar verecek bir olaya onay verebilir miyim? Nasıl böyle bir şey düşünebiliyor. Gaziantep halkının yanlış birtakım yönlendirmeleri tasvip etmeyeceğine inanıyorum. Artık bizim de bakanlık olarak Zeugma sergisi konusunda ne yapmak istediğimizi insanlara tam olarak anlatamadığımızı düşünüyorum” dedi.

Eserler kilit altında

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları arasında ortaya çıkan ve Zeugma mozaiklerinin kapısı kilitli bir salonda korumaya alınmasıyla sonuçlanan olaylar, eserlerin İstanbul’da yapılacak NATO zirvesine katılacak yabancı konuklar için Topkapı Müzesi’nden sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *