ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma gibi evrensel bir zenginliği taşralaştırmayın

Zeugma gibi evrensel bir zenginliği taşralaştırmayın
YAYINLAMA: 31 Ağustos 2023 / 21.48
GÜNCELLEME: 31 Ağustos 2023 / 21.58
2. Asliye Hukuk Mahkemesinin Zeugma mozaikleri üzerine konulan tedbir kararını kaldırmaması üzerine, Zeugma dün yine ulusal televizyonların gündemindeydi. CNN Türk’te Mehmet Ali Birand’ın manşet programının konusu Zeugma Sergisi oldu. Programa telefonla katılan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, mozaiklerin yeniden Gaziantep’e dönmemesi gibi bir ihtimalin söz konusu bile olmayacağını ifade etti, kamuoyunun gerçek dışı bilgilerle yanlış yönlendirilmeye çalışıldığını söyledi.

Taşınma ve sergi ortamı kusursuz olacak mozaikler aralık sonunda Gaziantep’e dönecek

Programa, Arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu katıldı. M. Ali Birand’ın sorularını Londra’dan telefonla yanıtlayan Prof. Nurhan Atasoy, Zeugma mozaiklerinin İstanbul’da hazirandan 30 Aralık tarihine kadar sergiledikten sonra yeniden Gaziantep’e döneceğini vurguladı. Mozaiklerin taşınması sırasında herhangi bir zarar görmesinin mümkün olmadığını ifade eden Atasoy, Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi sırasında da gerekli ortamın bilimsel veriler ışığında hazırlandığını kaydetti.

Eserler çok yüksek standartlarda korunarak taşınacak

“Manşet” programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da, Zeugma’nın dünya kültür mirası olduğunu ve taşralaştırılmaması gerektiğini vurgularken, “Zeugma’nın zenginliğinin dünyaya tanıtılması için yapılacak serginin geçici olmama ihtimalinin bulunmadığını” söyledi. Mumcu, M. Ali Birand’ın mozaiklerin taşınması sırasında hasar görüp görmeyeceği şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi: “Taşıma konusunda kurallar vardır. Bugün birçok eser ülkeler arasında okyanuslar ötesine giderler. Bu kriterler sigorta şirketlerinin çok büyük titizlikle gözettiği kurallardır ve eserler öyle yüksek standartlarda korunarak taşınır ki inanamazsınız”

Sergiyi hazırlayanlar ciddi sorumluluk almış insanlardır

Zeugma sergilerine destek veren, serginin organizasyon ve hazırlığını yapan insanların tamamının ciddi sorumluluklar yüklenmiş, taşın altına elini koymuş insanlar olduğunu, bugün sergilere karşı çıkanların ise kendisinin Turizm Bakanı olduğu kurtarma kazıları sırasında ortada görünmediğini vurgulayan Erkan Mumcu, “Cumhurbaşkanı da dahil, tüm dünya medyasının büyük bir duyarlılık içinde Zeugma’nın sular altında kalmasını engellemek için ayağa kalktığı, benim Bakan olarak geceleri uykularımı kaçıracak derecede mücadele ettiğim o zamanda, ben bu insanları niye görmedim” diye sordu.

Mozaik müzesinin sözünü aldık

Packard Vakfından Gaziantep’e güzel bir mozaik müzesi yapımı için söz aldıklarını da açıklayan Bakan Mumcu, “Tedbirin kaldırılması için mahkemeye gerekli itirazımızı yaptık. Asliye Hukuk Mahkemesi bu konuda kendini nerede yetkili gördü ve hissetti onu bilemiyorum. Bence de bu konu İdare Mahkemesinin konusudur. Her türlü mahkeme kararına saygılı olarak gerekli araştırmaları yaptırıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Bir milyar dolara böyle bir fırsat yaratamazdık

İstanbul’da Zeugma sergisi açma teklifini değerlendirirken de, NATO toplantısının odağına Zeugma’yı ve Gaziantep’i koymayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Erkan Mumcu sözlerini şöyle sürdürdü: “NATO toplantısı bahanesiyle binlerce medya organı temsilcisi İstanbul’a geliyor. Zeugma için bambaşka bir tanıtım imkanı vardı. Türkiye 1 milyar dolar harcasa böyle bir imkanı sağlaması mümkün değil”

Eylemi dürüst bulmuyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu sergiye karşı çıkanlara hakaret ettiği şeklindeki değerlendirmelere karşılık da şu yanıtı verdi: “Kişileri hedef alan bir açıklama yapmadım. Ama başından beri bu eylemi dürüst bulmuyorum. Kurtarma kazıları sırasında neredeydiniz de şimdi peydah oldunuz? Gerçek olmayan birtakım bilgilerle toplumu yanıltmanın dürüstlükle ilgisi yoktur. Biz bu sergileri İstanbul’da Zeugma'yı görenler Gaziantep’e gelsin diye yapıyoruz”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *