ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma kazılarını yüz yılda bitiremeyiz

Zeugma kazılarını yüz yılda bitiremeyiz
YAYINLAMA: 07 Şubat 2024 / 17.02
GÜNCELLEME: 07 Şubat 2024 / 17.02

Vali Lütfullah Bilgin, “Zeugma kazılarını kendi imkanlarımızla yüz yılda bitiremeyiz” dedi.

Vali Bilgin, yaptığı açıklamada, Zeugma Antik Kenti’nin dünya kültür mirası açısından çok önemli olduğunu söyledi. Sadece sanayinin ve ticaretin değil turizminde Gaziantep’in en büyük değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Bilgin, “Ama bu şehir, maalesef turizmden hak ettiğini alamıyor” diye konuştu.

Zeugma’da Birecik Barajı sularının yükselmesiyle birlikte acil kurtarma kazıları yapıldığını ancak sergilenecek yerin hiç düşünülmediğini ifade eden Bilgin, küçük bir müzede sergilenmeye çalışılan mozaiklerin birçoğunun fiziki şartlar müsaade etmediği için depolarda bekletildiğini belirtti.

Vali Bilgin kurtarmak kazıları tamamlandıktan sonra su üstünde kalan kısımlarda kazı çalışmaları yapılmadığını, göreve geldiklerinde durdurulmuş olan kazı çalışmalarına, İl Özel İdaresi kanalıyla yeniden başladıklarını kaydetti.

Mozaikler depolarda bekletilmeyecek

Mozaiklerin sergilenmesi için ek müze inşaatı binasını geçici mozaik müzesi olarak değerlendirmeyi düşündüklerini ve bu amaçla binayı 1.5 trilyon liralık bedelle ihale ettiklerini ifade eden Vali Lütfullah Bilgin şöyle konuştu: “Bu yıl sonu itibariyle mozaiklerimizi sergileyebileceğimiz bir yerimiz olacak. Artık depolarda beklemeyecekler. Hatta müzeyi önümüzdeki kışa hazır hale getirmeyi hedefliyoruz”

Bilgin, Zeugma’daki kazı çalışmalarının devam ettiğini, ancak bu çalışmaların sadece kendi imkanlarıyla yüz yılda bitiremeyeceğini söyledi. Kazı çalışmalarının tamamlanması için yurt içi ve yurt dışından bütün üniversiteleri Gaziantep’e davet etmek ve sponsor bulmak gerektiğini belirten Vali Bilgin, “Mevcut mevzuat için de bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapması gerekiyor. Bizim o noktada yapacağımız bir şey yok. Bizim yapacağımız İl Özel İdaresi kaynağından müzenin taleplerini karşılamak” dedi. Bilgin, müzenin mozaikleri sergilemek açısından yeterli ve modern bir müze olduğunu söylemenin zor olduğunu, bu nedenle çağdaş bir mozaik binası yapmak gerektiğini ifade etti. Bina konusunda Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini Sanko Holding’in de bu konuda çok arzulu olduğunu kaydeden Bilgin, “Sanko Holding ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle önümüzdeki 3-5 yıl içinde son derece modern ve dünyanın en büyük mozaik müzesini şehrimize kazandıracağız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *