ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma lojistik bir askeri üstü

Zeugma lojistik bir askeri üstü
YAYINLAMA: 12 Ekim 2023 / 17.52
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2023 / 17.55
İsviçre’nin Bern Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Arkeolog Dr. Martin Hartman, Zeugma Antik Kentinden şu ana kadar elde edilen bulguların kentin askeri açıdan stratejik bir noktada olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

5 kişilik İsviçre ekibi geldi

1997 yılından bu yana Zeugma Antik Kentinde jeofizik ve sondaj çalışmaları yaptıklarını açıklayan Hartman, aynı çalışmaları bu yıl da sürdürmek için Bern Üniversitesinden 5 kişilik arkeoloji ekibiyle Gaziantep’e geldiklerini belirtti.

At meydanı kazılacak

Hartman, Zeugma Antik Kentinde araştırmalar yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin beklediklerini ifade ederek, izin alındıktan sonra Zeugma da “At Meydanı” adı verilen askeri birliklerin yerleştiği alanda araştırma yapacaklarını bildirdi.

4’üncü Lejyon ’un kamp yeri araştırılacak

Zeugma Antik Kentindeki askeri birlikleri ve kamplarını araştırma çabası içinde olduklarını, bununla ilgili pek çok bilgi edindiklerini anlatan Hartman, “M.S 66’da Roma 4.Lejyonu Zeugma Antik Kentine geldi ve Fırat Nehri yakınında kamp kurdu. Biz yapacağımız araştırmalarla bu kampı arayacağız” diye konuştu.

Zeugma önemli bir stratejik konumdaydı

Dr. Hartman 1997 yılından bu yana yapılan arkeolojik çalışmalarda de edilen bulgularla ilgili şunları söyledi: “Altı yıl boyunca Zeugma da yaptığımız çalışmalarda, 1.Lejyon’a ait iki farklı birliğin kalıntıları ile 2. ve 3.Lejyon’a ait kalıntılar bulundu. Ayrıca, 3.Lejyon’un Kuzey Afrika Birliği’ne bağlı olduğu kalıntılarına da ulaştık. 4.Lejyon’dan iki birlikten Skytiça Lejyonu ve 4.Danub denilen Tuna boylarından gelen birliklere ait kalıntılar bulundu. Aynı zamanda 7.Lejyon’da da Danub Birliğine ait kalıntılar vardı. Ayrıca, özel eğitim birliği olan Cohors Maurorum’a ait kalıntılara da ulaşıldı. İşte tüm bu kalıntılar bize Antik Zeugma Kentinin ne kadar stratejik noktada olduğunu kanıtlıyor.”

Roma ordusu için lojistik bir üstü

Hartman, ayrıca dışarıdan gelen diğer birliklerin de burada konuşlandıklarını, Zeugma’nın savaş alanından daha çok Roma Ordusu için lojistik desteğin sağlandığı ve Roma İmparatorluğu’nun korunduğu, bunun yanı sıra batıdan gelen Roma birliklerinin burada güçlenip, dinlenerek Irak ve İran'a savaşmaya gittiklerini saptadıklarını da ifade etti.

Hartman, Gaziantep’te 22-23-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak “Zeugma Sempozyumu” na katılacağını ve burada Zeugma’nın askeri tarihinin önemiyle ilgili bilgiler vereceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *