ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma’da 60 metrekarelik mozaik gün ışığına çıkarıldı

Zeugma’da 60 metrekarelik mozaik gün ışığına çıkarıldı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2024 / 10.49
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2024 / 10.49

Zeugma Antik Kentinde yapılan kazıda, Danea villasının sütunlu avlusunda, yaklaşık 60 metrekarelik geometrik desenli bir mozaik gün ışığına çıkarıldı.

Arkeolog Mehmet Önal, antik kentte, valiliğin tahsis ettiği ödenekle Gaziantep Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülen kazanın sürdüğünü belirtti.

Çalışmayla, Zeugma Antik Kentinde geçmişte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Dionysos ve Danea villalarının bütünüyle gün ışığına çıkarılacağını ve restore edileceğini ifade eden Önal şöyle konuştu: “Kazı kapsamında çok geniş bir alanda çalışıyoruz. Amacımız villaları tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarmak. Bugüne kadar yaptığımız çalışmayla, Danea villasının batıya doğru uzanan kısmında sütunlu avluya ulaştık. Sütunlu avlunun tabanında geometrik desenli bir mozaik bulduk. Avlunun tüm tabanını kaplayan bu mozaik yaklaşık 60 metrekare büyüklükte. Villanın yangınla tahrip olması nedeniyle mozaiğin kenarları kırılmış”

Mehmet Önal, Danea villasının M.Ö. 3. Yüzyıla ait bir yapı kalıntısı olduğunu belirterek, bu yapının, Sasaniler tarafından yapıldığının bilindiğini ifade etti. Danea Villasında geçmiş yıllarda yaptıkları kazılarda, Danea ve oğlu Perseus’a ait mozaiklere ulaştıklarını belirten Önal, “Danea villasının sütunlu avlusunda bulduğumuz mozaiği daha önce bulduğumuz 4 mozaik gibi yerinde bırakacağız. Bu mozaikler restore edilerek yerinde sergilenecek” diye konuştu.

Önal, Zeugma Antik Kentindeki kazı çalışmasına bu ayın sonuna kadar devam etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *