ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Zeugma’nın mozaikleri şaheser”

“Zeugma’nın mozaikleri şaheser”
YAYINLAMA: 19 Ekim 2023 / 16.33
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2023 / 16.40
Fransız mozaik bilimcisi Prof. Dr. Jean Pierre Darmon, “Zeugma’nın mozaikleri şaheser” dedi.

Prof. Dr. Darmon, Gaziantep'te yapılan “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Zeugma” sempozyumunda yaptığı konuşmada, Zeugma’dan kurtarılan mozaiklere ilişkin bilimsel açıklamalarda bulundu.

Zeugma’dan kurtarılan en güzel ve en değerli eserler mozaiklerdir

Mozaik yapmanın bir sanat olduğunu ve Zeugma sakinlerinin bu sanatın en güzel örneklerini yaptıklarını ifade eden Darmon, “Zeugma’dan kurtarılan en güzel ve en değerli eserler mozaiklerdir. Zaten Zeugma denilince insanların aklına eşsiz güzellikteki mozaikler gelmektedir. Buradaki mozaiklerin bir bölümü çalınmış olsa da mevcut mozaikleri bile tek başına bir müze olabilir” diye konuştu.

Modern bir müzede sergilenmeliler

Darmon, Zeugma’dan kurtarılan mozaiklerle Antakya Müzesi’ndeki mozaiklerin büyük benzerlikler gösterdiğine dikkati çekerek, “Mozaiklerdeki insanların yüz ifadeleri ve bakışlarındaki derinlik, söz konusu mozaiklerin benzer yönleri” dedi. Zeugma’dan kurtarılan mozaikler izlenince baraj sularının altında ne kadar değerli eserlerin kaldığının daha kolay hayal edilebileceğini vurgulayan Darmon, “Her biri bir şaheser” olan mozaiklerin, modern bir müzede sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *