ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma’ya UNESCO şemsiyesi umudu

Zeugma’ya UNESCO şemsiyesi umudu
YAYINLAMA: 17 Nisan 2023 / 15.43
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2023 / 15.43
Bouchenaki, Yang ve Aran Gaziantep’e geliyor

UNESCO’nun iki numaralı adamı, kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki ile uluslararası projelerden sorumlu yardımcısı Minja Yang ve UNESCO nezdindeki büyükelçimiz Bozkurt Aran, 19-24 Aralık tarihlerinde Gaziantep’te Zeugma ile ilgili inceleme ve görüşmelerde bulunacak. UNESCO ekibine kültür bakanlığından yetkililer de eşlik edecek.

Brifing verilecek

UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran ile Minja Yang 19 Aralık Cuma günü akşam Gaziantep’e gelerek, 20 Aralık cumartesi günü görüşme ve temaslara başlayacak. UNESCO uluslararası projeler sorumlusu Minja Yang, UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran ve Kültür bakanlığı yetkilileri, cumartesi sabahı ilk olarak ve Zeugma hakkında bir brifing alacak. Öğleden sonra Zeugma ile ilgili yetkililerle yapılacak toplantının ardından kazı alanı ve kazı alanından çıkarılan mozaiklerin bulunduğu depolarla Gaziantep Müzesi ve Sergi Sarayı’nda incelemelerde bulunacak.

Kaza alanına gidilecek

Yang ve Aran, pazar günü sabah Zeugma ile ilgili yetkililerle ikinci değerlendirme toplantısını yaparken, gerek görülmesi halinde yeniden kazı alanına gidilecek. Heyete pazar günü akşam Gaziantep’e gelecek olan UNESCO‘nun iki numaralı adamı, kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki de katılacak.

Bilgin ve Doğan ziyaret edilecek

UNESCO ve Kültür bakanlığı heyeti 22 Aralık pazartesi günü, önce vali Lütfullah Bilgin, ardından da Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan‘ı makamında ziyaret edecek. Heyet öğleden sonra yeniden kazı alanına giderek kazı ekibinden çalışmaları hakkında bilgi alacak ve Gaziantep Müzesi’ni ziyaret edecek. Aynı gün, vali Lütfullah Bilgin ve Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan’ın da katılımıyla bir değerlendirme toplantısı, eğer gerek görülürse bir de basın toplantısı düzenlenecek. UNESCO heyeti 23 Aralık akşamı Gaziantep’ten ayrılacak.

UNESCO ekibi geliyor

Bir süre önce Bursa’da yapılan tarihi kentler birliği toplantısına katılan vali Lütfullah Bilgin ve Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, burada toplantıya katılan yetkilileri ile görüşerek, Zeugma’nın UNESCO koruması altına alınması konusunda ilk girişimi başlattı. Bilgin ve Doğan, UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran’ın yoğun çabasıyla uluslararası projelerden sorumlu genel direktör yardımcısı Minja Yang ile görüşme imkanı buldu. Yang, Gaziantepli yetkililerin Zeugma Antik Kenti konusundaki hassasiyetinden çok etkilendi ve Gaziantep’e geleceği sözünü verdi.

Bu görüşmelerden sonra, Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran, UNESCO’nun kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki ile uluslararası projelerden Sorumlu yardımcısı Minja Yang’ı resmi olarak Gaziantep’e davet etti. Zeugma ile ilgili raporu, Zeugma’nın UNESCO koruması altına alınıp alınmayacağı konusunda etkili olacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *