ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zulmün, haksızlığın arttığı toplumlarda fuhuş da artar

Zulmün, haksızlığın arttığı toplumlarda fuhuş da artar
YAYINLAMA: 28 Aralık 2023 / 15.28
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2023 / 15.30

Ekonomik ve sosyal sıkıntıların yaşandığı toplumlarda fuhuşun arttığına, ülkemizde özellikle fuhuş yaşının düşmesinin kaygı verici olduğuna dikkat çekilirken Avukat Enver Bakırcı, bir toplumda gelir dengesinin bozulmasının fuhuşu ve benzeri sektörleri gündeme getirdiğini söyledi.

Sosyal çözülmenin işaretleri

“Bir toplumda gelir dengesi bozulursa fuhuş ve kumar gibi toplumu çökerten sektörler ortaya çıkar” diyen Bakırcı, “Fuhuş, insanlık var olduğundan bu yana var. Bundan sonra da devam edecektir. Ancak zulmün, haksızlığın, adaletsizliğin ve fuhuşun arttığı bir toplumda çözülmeler görülür. İslam inancında ve birçok dini inançta fuhuş kesinlikle yasaklanmıştır. Buna rağmen trilyon dolarla ifade edilebilecek bir beyaz kadın ticareti dünyada cereyan ediyor. ATO’nun yaptığı araştırma da önemli sorunları göz önüne seriyor. 17-40 yaş arası yüz bine yakın kadının fuhuş yapıyor olması ve yaş oranının düşmesi, çok ürkütücü bir toplumsal sorun” dedi.

“Fakirlik korkunç bir olay, insanlar fakir kaldığı zaman elbette birtakım toplumsal sorunlar ortaya çıkar” diyen Bakırcı, “Toplumların çöküş dönemlerinde, büyük sarsıntılar da, büyük savaş dönemlerinde fuhuş ve benzeri bozulmalar görülür. En namuslu insanlar bile haksızlık karşısında şeref ve iffetlerini satmak durumunda kalmıştır. Bu bir zaruretten kaynaklanan, insanın hayatını devam ettirmek için yapılan bir şeydir. Bir toplumda gelir dengesi bozulmaya başladığı zaman, fuhuş ve kumar gibi toplumsal bozulmaya katkı sunan sorunlar karşımıza çıkıyor. Bakıyorsunuz ki bir sektör oluşuyor. Pavyoncusu, otelcisi ve benzeri alanlarda faaliyet gösterenler kazanıyor. İnsanın şeref ve haysiyeti bir meta haline getiriliyor ve satılmaya başlanıyor. Fakirlikle beraber insanların gelenek ve göreneklerinden, inançlarında ki zayıflamalar kopmalar artıyor” diye konuştu.

Kötü yola düşeni kazanmaya çalışmayan toplum da suçlu

Fuhuşun artmasının ve bunun sıradan olaylarmış gibi insanlara kanıksatılmaya çalışılmasının toplumda çok ciddi yaralar açacağını, bu nedenle sorumluluk bilincine sahip insanların bu tür konularda duyarlı davranması gerektiğini belirten Bakırcı, “Bunlar yönlendiriliyor. Manukyan’ın Türkiye’de uzun süre vergi rekortmeni olması tesadüfi değildir. Fuhuşun sıradanlaşması bir toplumun katiyen çözülüşü demektir. Bir insan kötü yola düştüğü zaman toplum o insanı kötü yoldan alıkoyamıyorsa toplumda suçlu. Toplumun da sorumluluğu var. Suçluluk hepimize ait tek başına suçlamak hakkına sahip değiliz” şeklinde açıklama yaptı.

Toplumun temel değerlerini ayakta tutamazsınız

Fuhuşun, sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplum yapısı için önemli bir tehlike olduğuna dikkat çeken Bakırcı, “Bu bir toplumsal sorun. Bunun önüne geçmek için bir tarafta hırsızlık, bir tarafta yoksulluk, bir tarafta ahlaksızlık, bir tarafta fuhuş, bir taraftan fakirlik ve cehalet bunları üst üste koyduğunuz zaman, bir toplumun temel değerlerini ayakta tutamazsınız. Sizin temel değerleriniz çökertildiği zaman fiziki bir nesnesiniz. Alınır, satılırsınız şerefiniz de satılır, canınız da alınır satılır. Her şeyinizi satılığa çıkarır. Toplum bundan ızdırap duymalı. Ancak görebildiğim kadarıyla özellikle toplumun aydınları, bu konuya yeterli hassasiyeti göstermiyor. Göstermesi lazım. Aksi halde bu gemi batarsa bu vatan coğrafyası çökerse hepimiz çekeceğiz. Yazık olacak ama iş işten geçmiş olacak. Bu konuda toplumda, ailede, fikir sahiplerinden, fikir önderlerinden, toplumun üst düzeyinde sözü geçen itibarlı insanlardan bu konuya hassasiyet göstermelerini bekliyor, istiyoruz bizim en tabii hakkımız da bu” şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *