ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Amerika’da iyi ve kötü eğitim yapan üniversiteler var

Amerika’da iyi ve kötü eğitim yapan üniversiteler var
YAYINLAMA: 10 Temmuz 2024 / 11.06
GÜNCELLEME: 10 Temmuz 2024 / 11.06

18 yaşındaki Kaliforniyalı kız öğrenci ile konuştum:

Amerika’da iyi ve kötü eğitim yapan üniversiteler var

İyi eğitim yapan üniversiteler, özel üniversitelerdir. Özel üniversiteler çok pahalı olmasına rağmen bu üniversitelere imtihanla girilir.

Nurgül BALCIOĞLU

AFS programı çerçevesinde şehrimizde eğitim gören Malezyalı Harızan Hashım’dan sonra ABD’li Fiona Adamson'la konuşuyoruz.

Şehrimizdeki Anadolu Lisesinde misafir öğrenci olarak bulunan Amerikalı Fiona Adamson bir gazetecinin kendisiyle röportaj yapmaya geldiğini duyunca çok sevindi.

18 yaşındaki Fiona ABD Kaliforniya eyaletinin Santa Rosa kasabasından. Fiona çok az Türkçe öğrenebilmiş. Sorularımızı anlıyor ancak, söylemek istediklerini Türkçe olarak tam ifade edemediği için, başka bir Amerikalı öğrenci Chad Showalter'i yardıma çağırıyoruz. 12-13 yaşlarındaki Chad, çok güzel Türkçe konuşuyor. Babası ODTÜ de öğretim görevlisi olduğu için, öğrenimini Anadolu Lisesinde sürdüren küçük Chad, yaşına göre oldukça ağır başlı bir tavırla tercümanlığımızı yapıyor.

Fiona'nın AFS bursu nu kazanıp Türkiye’ye geleceğini öğrenince annesi, kızı yeni yerler görüp, değişik insanlar tanıyacağı için çok sevinmiş. Fiona bu burstan önce iyi bir üniversite kazandığı için, babası bir süre tereddüt etmiş. Fiona için başka bir ülkeye gitmesinin ona neler kazandırabileceğini düşününce babası da gitmesine karar vermiş.

Fiona, ailesi ve Amerika'daki çevresi hakkında sorularımızı yanıtlarken “Benim ailem Türk ailelere göre serbest sayılır. Ancak, diğer Amerikalı ailelere göre tutucudur” diyor ve ekliyor “Geceleri bir yere gitmem gerektiğin de izin verirler ama, belirttikleri saatte de evde olmamı isterler. Ben de onların sözünü dinleyerek, istedikleri saatte eve dönerim.”

Fiona'dan da Amerika’daki eğitim sistemini anlatmasını istiyoruz. Fiona, ABD'de bir yılı anaokulu olmak üzere 7 yıl ilkokul eğitimi, 3 yıl ortaokul, 3 yıl da lise eğitimi yapıldığını belirtiyor. Ortaokul ve lise eğitiminin bazı yerlerde 4 yıl yapıldığını söylüyor.

Üniversite eğitimini ise iyi ve kötü düzeyde eğitim yapanlar diye ikiye ayırıyor. İyi düzeydeki üniversitelerin çoğunlukla özel üniversiteler olduğunu, öğrencilerin bu üniversitelere sınavla girdiklerini belirterek, buralara ancak parası çok olanlar devam ediyor diyor. Ücretsiz veya kötü düzeydeki üniversitelerin ailesiyle aynı yerde olmak isteyenler sekreterlik gibi belirli bir meslek edinmek ve daha iyi bir üniversiteye girmek isteyenlerin devam ettiğini söylüyor.

Bizim eğitim sistemimizi değerlendirmesini istediğimizde Fiona “Bizim daha çok seçme şansımız var. Oysa Türkiye'de koleje veya Anadolu lisesine girmek için öğrenciler çok çalışmak zorunda kalıyor ve aileleri tarafından zorlanıyor. Yabancı dil, öğrenmek isteyenler için bu okullara girmekten başka seçenek yok. Böylece öğrencinin hayatının bir bölümü çok küçük yaşlarda belirlenmiş oluyor. Bizim okullarımızda standart dersler okutulmuyor. Biz istersek daha basit, istersek de ağır dersleri seçebiliyoruz.” diyor.

Fiona ile konuşmamız yarın da devam edecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *