ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Sanayi şehri olmamıza rağmen, fuar konusunda diğer şehirlerden geri kaldık

Sanayi şehri olmamıza rağmen, fuar  konusunda diğer şehirlerden geri kaldık
YAYINLAMA: 06 Şubat 2025 / 11.13
GÜNCELLEME: 06 Şubat 2025 / 11.13

Gaziantep Fuarına hiçbir yenilik getirilemedi

13. Gaziantep Fuarı hiçbir yenilik getirilemeden açıldı. Ülkemizin Küçük Sanayi merkezlerinden biri olan şehrimiz için, uluslararası düzeyde bir fuar açılması ümitleri belediyenin olumsuz tutumu nedeniyle bu yılda gerçekleşemedi.

15 eylüle kadar açık kalacak olan fuarda mevcut 85 reyon dolduğu için, müracaatlar geri çevrildi. İlgililer, fuar konusuna belediyenin fazla önem vermediğini, Arpacıoğlu'nun fuar konusunda, vali huzurunda yapılan bir konuşma sırasında, «Fuar şehrimiz için lüzumsuzdur. Belediyeye büyük riskler getirmektedir» dediğini belirtiyorlar.

Bir süre önce Ticaret Odası yetkililerinin teklifiyle, belediyeyle ortaklaşa bir fuar komitesi kurulmuştu. Komitede, Gaziantep Fuarının uluslararası bir nitelik kazanması ve iyi bir organize yapılması için kararlar alındı. (Bu kararlara yan sütunlarımızda yer verdik.) Ancak, fuar komitesince alınan kararlar belediye başkanı ve encümeni tarafından olumsuz karşılanınca, Ticaret ve Sanayi Odaları komiteden çekildiğini açıkladı. Alınan kararlar ve çekilme nedeni 29 Temmuz 1985 tarihinde vilayete bir yazıyla bildirildi. İlgililer bu yazıya vilayet tarafından cevap verilmediğini ifade ettiler.

Ticaret Odası adına komitede bulunan Enver Ataseven fuarların vilayetin denetimi altında Ticaret odaları ve belediyelerin işbirliğiyle düzenlendiğini belirterek, Gaziantep Sanayisinin gelişmesine paralel olarak, üretilen malların pazarlama ve tanıtımı için gelişmiş bir fuar organizasyonuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ataseven, fuar organizasyonunun pazarlama ve teşhir faaliyetlerinin yanı sıra Gaziantep Sanayii tarafından üretilen malların tanıtımı ve sunulması açısından, Gaziantep Sanayiinin bir aynası olması gerektiğini vurguladı. İlgililer, idari mekanizmadaki yöneticilerimizin olumsuz tutumu nedeniyle, Bursa, Samsun, Kocaeli ve Kayseri gibi illerin fuar konusunda bizi geride bıraktığını vurguladılar. Ticaret Odasıyla belediye arasında fuar alanı konusunda da anlaşmazlık olduğu dile getirildi.

Fuar alanının üçte biri Odalar Birliği ve Ticaret Odasına ait. Bu alan için 25 yıl önce 675 bin lira ödendiği belirtildi. Bu alan üzerine Ticaret Odası tarafından beş yıl içinde bina yapılması gerekiyordu. Ticaret Odası tarafından yapılmayınca binalar belediye tarafından yapılmıştı. Şimdi ise Ticaret Odasının 675 bin lirasını alarak bu alanları belediyeye bırakması isteniyor. Ticaret Odasının konu hakkında adli makamlara başvurduğu, Odaya ait alanların vilayetçe işaretlendiği belirtildi.

Devlet ve belediye yetkililerinin, ülkemizin kalkınması için tek unsur olarak gösterilen sanayimize ve sanayicimize destek olmaları isteniyor. Fuarımızın, gelecekte uluslararası nitelikte olması, sanayi ihtisas fuarının da gündeme gelerek gerçekleşmesi arzu ediliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *