Gaziantep Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Aydın, sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle birlikte sık görülmeye başlayan zatürre (pnömoni) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
Dr. Aydın, zatürrenin akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu oluştuğunu belirterek, “Hastalık genellikle bakteriler, virüsler veya nadiren mantarlar nedeniyle ortaya çıkar. Soğuk havalarda, bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde, özellikle yaşlı bireylerde ve kronik hastalığı olan kişilerde daha sık görülür” dedi.
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Aydın, “Yüksek ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve halsizlik en sık görülen belirtilerdir. Ancak özellikle kronik hastalarda ve yaşlı bireylerde bu bulgular daha ağır seyredebilir” ifadelerini kullandı.
Tanı ve Tedavi Süreci
Tanı sürecinde akciğer grafisi, kan testleri ve gerektiğinde balgam kültürü ile hastalığın saptandığını belirten Dr. Aydın, tedavide uygun antibiyotikler ve destekleyici ilaçların kullanıldığını söyledi.
“Tedavi süresince bol sıvı tüketimi, istirahat ve ilaçların düzenli kullanımı son derece önemlidir. Gerekli durumlarda hastane yatışı yapılabilir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Aydın, risk grubundaki kişilere yönelik koruyucu önlemlere de dikkat çekerek şunları kaydetti:
Risk gruplarına yönelik aşı önerilerinde de bulunan Aydın, “65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için zatürre ve grip aşıları önerilmektedir. Ayrıca sigarayı bırakmak, el hijyenine dikkat etmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve sağlıklı ve dengeli beslenmek de önemli korunma yollarıdır.” dedi.
Uzm. Dr. Aydın, vatandaşların belirtileri ciddiye alması gerektiğini vurgulayarak, “Belirtiler kötüleştiğinde veya yeni şikâyetler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
YAYINLAMA: 31 Ekim 2025 / 13.56
GÜNCELLEME: 31 Ekim 2025 / 13.56
İlginizi Çekebilir
Nakit sıkıntısını derinden hissediyoruz
#Güncel / 09 Ağustos 2026
'Öğrenci affı' yürürlüğe girdi
#Güncel / 09 Ağustos 2026
YKS tercihlerinde süre doluyor
#Güncel / 09 Ağustos 2026
Benzine bir zam daha geliyor
#Güncel / 09 Ağustos 2026
Türkiye’de obezite sıklığı 15 yaş üzerinde yüzde 31,5'e yükseldi
#Güncel / 09 Ağustos 2026
12-18 yaş grubunda ağır suçlar için uygulanan ceza sınırları yükseltildi!
#Güncel / 09 Ağustos 2026
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
