ANASAYFA arrow right Ekonomi

2.5 milyon memurun zam pazarlığı düğümü bugün çözülüyor

2.5 milyon memurun zam pazarlığı düğümü bugün çözülüyor
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi arihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor.
12 Eylül referandumu ile memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli yasal düzenlemeler henüz yapılmadığı için memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi tarihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor. Sendikalar, zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta toplanan toplu görüşme masasının bu yıl, toplu sözleşmeye geçildiği için kurulmasını istemiyor. Bakanlık ise bu düğümü çözebilmek için yarın memur sendikaları ile biraraya gelerek sorunu aşmaya çalışacak. 
Memurun bir sonraki yıl için alacağı zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta başlayan zam görüşmelerinin, bu yıl gecikmesi gündemde. Gecikmenin sebebi ise memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılamaması. 
12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile bağlayıcılığı olmayan toplu görüşme sisteminden masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme sistemine geçilmişti. Geçen sürede ise uygulama için yasal düzenleme yapılması gerektiği halde, herhangi bir düzenleme yapılmadı. Meclis’in tatilde olması nedeniyle de bu yasanın çıkması mümkün olmadı. Bu sebeple Meclis’in açılacağı 1 Ekim tarihinden sonra, gerekli ikincil mevzuatların çıkarılması ve toplu sözleşmenin bu tarihten sonraya sarkması gündemde.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *