ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bankalarda büyük kıyım başladı

Bankalarda büyük kıyım başladı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
14 bankanın çalışan sayısında yılbaşına göre azalma yaşanmış durumda. 14 bankada toplam 516 kişi işten ayrıldı.
Krize hoş geldiniz!
Türkiye Bankalar Birliği’nin ilk 3 aylık verilerine göre, sektördeki 14 bankanın çalışan sayısında yılbaşına göre azalma yaşanmış durumda. 14 bankada toplam 516 kişi işten ayrıldı. Ancak Ziraat Bankası, İş Bankası ve Denizbank’ın yaptığı yeni eleman alımları sektörde çalışan sayısının ilk çeyrekte 1.811 artmasına neden oldu.

Finansbank’ta yaşanan eleman azaltımı ve yemek fişlerinin kaldırılması kararının ardından Garanti Bankası’nda da farklı bir şekilde eleman azaltımına gidildiği konuşuluyor. Garanti Bankası’nın bazı çalışanlarını farklı bölgelerde çalışması için tayin ettiği söyleniyor. Düzenini bozmak istemeyen Garanti Bankası çalışanlarının da istifa etmek zorunda kaldığı iddia ediliyor.
TBB üç aylık verilerine göre, Garanti Bankası’nın Mart sonu itibariyle 16 bin 717 adet personeli bulunuyor. Bir yıl önce aynı dönem bu rakam 17 bin 245 adetti.
Aynı dönemde şube sayısı 791′den 880′e çıkarken, personel sayısından 528 kişi azalmış oldu. Bu rakamlar Garanti Bankası’nın verimliliğe odaklandığını gösteriyor. Garanti aynı dönem içinde en çok personel azaltan banka oldu.


Finansbank ve Garanti Bankası‘nda yaşanan işten çıkarmalar ses getirirken, ING Bank‘ın da 500 çalışan ile yollarını ayırdığı konuşuluyor.

Bankacılık kaynakları ise ING Bank’ta işten çıkarmaların yanında yeni işe almaların da gerçekleştiği bilgisini veriyor.

ING Bank’ın Mart 2011 verilerine göre 5.664 çalışanı bulunurken, geçen yılın aynı döneminde bu sayı 5.924 adetti. Banka aynı dönemde şube ağında sadece 7 adetlik azaltma yapmasına karşın, 260 çalışan ile yollarını ayırdı.

Dışarıda durum daha da vahim!
Avrupa ve ABD kaygıları bankacılık sitemindeki sıkıntıları tetikledi arka arkaya eleman çıkartma haberleri geliyor.


Sky News'un haberine göre, maliyetlerini azaltma peşinde olan HSBC Plc, 10 binden fazla kişiyi işten çıkarabilir. 

Konuya yakın kaynaklara dayandırılarak verilen habere göre Avrupa'nın en büyük bankası olan HSBC, bu konuda planlarını henüz sonuçlandırmış değil. 

HSBC sözcüsü ise konuya ilişkin yorumda bulunmadı. HSBC'nin dünya genelinde 330 bin çalışanı bulunuyor.


Barclays PLC'nin İspanya'daki bağlı ortaklığı Barclays Bank SA 120 şubesini kapatarak 700 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, yaklaşık 5 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
Banka, artan maliyetleri azaltmak ve piyasalardaki kötü durum nedeniyle tasarruf yapmayı planlıyor. Personel maliyetleri yüzde 11 oranında artan banka, daha önce yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkarmıştı.

İkinci çeyrekte net karı yarı yarıyadan fazla azalan Credit Suisse, iş gücünün yüzde 4'ünü oluşturan 2.000 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.


İngiltere'nin önde gelen bankalarından Lloyds 15 bin çalışanının işine son veriyor. Bu banka çalışanlarının yüzde 14'ine tekabül eden bir rakam.


Dünyanın en fakir ülkesi, kıtlıktan kırılıyor, ama saçmalıktan da geri kalmıyor!
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *