ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bir ayda 2’si çocuk, 7’si kadın 155 işçi hayatını kaybetti

Bir ayda 2’si çocuk, 7’si kadın 155 işçi hayatını kaybetti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Türkiye’de 2019 yılının ilk on ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1477 oldu. Ekim ayında ikisi çocuk
2019 yılının ilk on ayında bin 477 işçi hayatını kaybetti
Türkiye’de 2019 yılının ilk on ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1477 oldu. Ekim ayında ikisi çocuk yedisi kadın olmak üzere 155 işçi hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne (İSİG) göre, Ekim ayında en az 155 işçi yaşamını yitirdi.
Türkiye’de 2019 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1477 oldu.
İSİG’in yüzde 83’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı Ekim ayı iş cinayetleri raporunda şu bigiler yer aldı:
* Hayatını kaybeden 155 işçinin 124’ü ücretli (işçi ve memur), 31’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
* Ölenlerden 7’si kadın, 148’i erkek; içlerinden 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere ikisi çocuk, 8’i göçmen/mülteci işçiydi.
* Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, ticaret ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti.
* Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti.
İSİG raporun bu kısmında, geçen yıllara göre inşaat işkolundaki ölümlerde azalma görüldüğünü, ancak bunun nedeninin “alınan önlemler değil ekonomik krize bağlı olarak sektördeki küçülme” olduğunu söyledi.
* Büyütmek için tıklayın
* En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihar.
En çok iş cinayeti yine İstanbul’da
* Ekimde Türkiye’nin 57 şehrinde ve yurtdışında 5 ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi.
En çok iş cinayeti İstanbul, Konya, Antalya, Bursa, İzmir, Sakarya, Ankara, Denizli ve Gaziantep illerinde yaşandı.
* Hayatını kaybeden işçilerin tamamı sendikasız olarak çalıştırılıyordu.
İSİG Meclisi raporunda ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceğini ancak “kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi” nedeniyle net bir bilgi verme şansının olmadığını ifade etti. bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *