ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu yıl yüzde 9, gelecek yıl yüzde 8.5.

Bu yıl yüzde 9, gelecek yıl yüzde 8.5.
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Rapora göre cari işlemler açığı bu yıl daralabilir, ancak gelecek yıl genişleyebilir. AB Komisyonu
Rapora göre cari işlemler açığı bu yıl daralabilir, ancak gelecek yıl genişleyebilir. AB Komisyonu enflasyon için çift hane öngörmedi

AB Komisyonu Kış Dönemi Ekonomik Tahmin Raporunda, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.4’e yükseltti. AB Komisyonu sonbaharda yayımladığı raporda Türkiye’nin bu yıl yüzde 3.2 büyüyeceğini öngörmüştü. AB 2017 için büyüme tahminini ise yüzde 3.4’ten yüzde 3.6’ya çıkardı. 2017 yılında Türkiye’nin büyümesini yavaşlatan ihracat önündeki engellerin azalacağı da tahmin edildi.
AB Komisyonu yayımladığı Kış Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nda Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarının desteklediği ılımlı bir büyüme yaşayacağını bildirdi. AB’ye göre Türkiye’de işsizlik de düşecek. Sonbahar’da bu yıl için yüzde 11.2 işsizlik tahmin eden AB oranı10.7’ye düşürdü. AB gelecek yıl için yüzde 11.5 işsizlik öngörüyordu, bu tahminini de yüzde 10.8’e indirdi.

AB Komisyonu enflasyonun bu yıl yüzde 9, gelecek yıl ise yüzde 8.5 olacağı tahmininde bulundu.
Türkiye’nin büyüme tahminlerine önemli risklerin eşlik ettiğini belirten AB Komisyonu, “Yukarı yönlü olarak artan ücretler ve güçlü hanehalkı borçlanması beklenenden daha şiddetli bir tüketici harcama artışını sağlayabilir. Aşağı yönlü olarak ise içte ve sınırlarda güvenlik durumunun kötüleşebilmesi bulunuyor. Ancak en büyük risk, devam eden sermaye çıkışlarının ani politika düzenlemeleri gerektirmesi ve iç talep baskısı üzerindeki sonuçları olabilir. Sermaye çıkışları zaten son dönemlerde arttı, buna yatırımcı duyarlılığının, sadece büyük cari işlem açığı olması dolayısıyla Türkiye’den değil, kısmen yükselen ekonomilerden kayması neden oldu” dedi.
AB raporunda Türk ekonomisi için şöyle denildi:
“Üretimde ılımlı artış, düşük petrol fiyatı, uyumlu para politikası ve kamu kontrolündeki ücretlerde artışlar üzerine temellenmeye başladı. Net ihracat, kısmen Rus yaptırımlarına ve içteki ve yakın sınırlardaki istikrarsız güvenlik durumuna bağlı olarak büyüme rakamından çıkarılacak. Enflasyon geçen yıl yaşanan para birimi değer kaybı ve içteki enflasyonist baskıların etkisi bağlamında iki haneye yaklaşmaya başlıyor. Kamu borç rasyosu düşüş sürdürse de cari işlemler düşük petrol fiyatından yarar sağlıyor.”
Tüketici harcamalarında dolaylı vergi artışları ve istikrarsız güvenlik durumundan kaynaklanan bazı sınırlamalar olabileceğine değinen AB Komisyonu şu değerlendirmeleri yaptı:
-Özel yatırımlar yaklaşık iki yıllık durgunluğa yakın kalırken sonra yüzde 4.3 büyüdü.
-İthalatta büyümenin ihracat artışını geçeceği tahmin ediliyor, ancak her ikisi de görece düşük oranlarda kalacak.
-İran üzerinde uluslararası yaptırımların kaldırılmasının Türkiye’nin ihracat artışında bir yükselme sağlaması bekleniyor.
-Özel yatırımların bastırılmış yenileme yatırımı gereksinimlerinin desteğiyle ılımlı oranda büyüme devam edeceği tahmin ediliyor.
-Tahmin 201’de, GSYH artışını şu an için orta vadeli potansiyel büyüme oranına yakın bir oran olan yüzde 3.6’ya çıkaracak ihracat artışı karşısındaki dalgalanmaların azalacağını bekliyor.
-Tahmin, tüketici fiyat enflasyonunun, cari para politikası duruşu, kamu denetimindeki ücretlerde meydana gelen son artışlar ve kökleşmiş enflasyon beklentileri temelinde; yakın vadede daha da artmasını ve tahmin dönemi boyunca (2016-17) yüksek tek haneli rakamlarda kalmasını öngörüyor.
-Petrol fiyatları cari işlemler açığını 2016 yılında daha da daraltabilir, ancak yeniden bir genişlemenin tahmin edildiği 2017’de değil.”ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *