ANASAYFA arrow right Ekonomi

Cari açığın önlenmesi için yapılan girişimler memnuniyet verici

Cari açığın önlenmesi için yapılan girişimler memnuniyet verici
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, cari açığın önlenmesi için hükümetin başlattığı çalışmaların memnuniyet verici olduğunu belirtti. 

Aslan, dış ticarette açık verilen sektörlere enerjiden, vergiye özel üretim ve yatırım teşviki verilmesi yönünde alınan kararın yerinde olduğunu, Gaziantep'in de sahip olduğu sanayi altyapısıyla hükümetin bu politikasına önemli katkı sunabileceğini kaydetti. 

Cari açığın Türkiye ekonomisinin önündeki en önemli handikap olduğunu ve cari açıkla mücadele konusunda acil eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu uzunca bir süredir gündeme getirdiklerine işaret eden Aslan, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:''Bugüne kadar her platformda cari açık ve dış ticaret açığının ülkemiz ekonomisinin yapısal problemlerinden olduğunu, ithalat bağımlığı, dış ticaret ve cari işlemler konusunda uyarılarda bulunmuş ve tedbirler alınmasını talep etmiştik. Bu sorunun çözümü için çok boyutlu ve yapısal dönüşümü hedefleyen politikalara ihtiyaç olduğunu her seferinde dile getirdik. Çünkü ithalatın sürekli olarak ihracattan yüksek oranlarda artması sürdürülebilir bir durum değildir. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda, dış ticarette açık verilen sektörlere enerjiden, vergiye özel üretim ve yatırım teşviki verilmesi yönünde alınan kararı olumlu buluyoruz ve sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacağını umut ediyoruz. Cari açığın önlenmesi için hükümetin başlattığı çalışmalar memnuniyet verici.'' 

Aslan, cari açık konusunda son birkaç aydır çok ciddi uyarılarda bulunarak önerilerini hükümet yetkilileriyle paylaştıklarını, özellikle açık verilen sektörlere yönelik özel yatırım teşviki uygulamasının önerileri arasında bulunduğunu vurguladı. 

ABD ve Japonya dahil gelişmiş bütün ülkelerin özellikle ithal ikamesi ürünlerle ilgili kendi ülkelerinde üretimi arttırmaya yönelik çok çeşitli programlar uyguladığını anımsatan Aslan, Türkiye'de de cari açığı azaltıcı, istihdamı ve milli geliri arttırıcı sektörlere yönelik çok ciddi teşvikler verilmesi gerektiği ifade etti. Aslan, açıklamasını şöyle tamamladı: ''Yanı başımızdaki Suriye 10 yıl yabancı yatırımdan vergi almıyor. Türkiye'de yabancı yatırımcıya tanınan ayrıcalık veya bizim bölgemize teşvik edici argümanlar hayata geçirilmeli. Gaziantep olarak sahip olduğumuz sanayi altyapımızla her türlü girdiyi kendi şehrimizde çok süratle üretebilme potansiyeline sahibiz. Hükümetin bu yönde geliştireceği politikalara katkı sunmaya ve atacağı adımlara öncülük etmeye hazırız.''AA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *