ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çatışma yaşanan ülkelerde üretim yüzde 2.5 oranında düştü

Çatışma yaşanan ülkelerde üretim yüzde 2.5 oranında düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
IMF Orta Doğu’da son beş yılda, içinde çatışma yaşanan ülkelerde ekonomilerin
IMF Orta Doğu’da son beş yılda, içinde çatışma yaşanan ülkelerde ekonomilerin yılda yüzde 2.25 üretim düşüşü yaşadıklarını hesapladı. Üretim kayıplarının, içinde çatışma yaşanmasa bile savaşa komşu ülkeler için de söz konusu olduğu bildirildi.
IMF’nin “Orta Doğu ve Orta Asya Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu” yayınlandı. Raporda “İran şimdiden ticareti son yıllarda hızla büyüyen bir diğer ülke olan Türkiye ile bir tercihli ticaret anlaşması imzalamış durumda” denildi.

Raporda Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Pakistan (MENAP) bölgesindeki çatışmaların ekonomiyi olumsuz yayıldığı ve giderek yoğunlaştığı, ülkeler arası olmaktan çok ülke içi olduğu, DEAŞ gibi devlet olmayan şiddet unsurlarının rollerinin arttığı, sivilleri etkilediği, özellikle güven ve beklentileri sonunda da ekonomiyi yıktığı belirtildi.
IMF raporunda “Çatışmanın yoğunluğu” ölçümünde en şiddetli çatışmanın “20”, çatışmasızlığın “0” olarak derecelendirildiği sistemde 1980-85’te İran ve 1990-91 döneminde Irak’ta gözlenen çatışma yoğunluğunun en üst düzey olarak 13’üncü dereceden sayıldığı da bildirildi.

IMF, “Şiddetli çatışmalar makroekonomik performans üzerinde önemli olumsuz sonuca sahip. Böylece örneğin son beş yılda çatışma içinde olan ülkelerin sonuçta her yıl yüzde 2.25 oranında ortalama üretim düşüşüne katlandığı tahmin edilmiştir” dedi.

IMF kendi içinde çatışma yaşamasa bile komşu ülkelerde şiddetli çatışma deneyiminin yaşandığı ülkelerin de düşük GSYH artışına sahip olma eğilimine sahip bulunduklarını bildirdi.
Çatışmaların aynı zamanda tipi olarak bir yıl gecikmeyle enflasyonu ve net doğrudan yabancı yatırım akışlarını olumsuz etkilediklerini belirten IMF bunun yine hem doğrudan etkilenen hem de yakın komşular için geçerli olduğunu belirtti.
IMF “Sonunda bu etkiler çatışmalar kalıcılığını sürdürürken birikme eğilimine giriyor” dedi. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *