ANASAYFA arrow right Ekonomi

Domatesin fiyatı Ekim ayı sonuna doğru düşer

Domatesin fiyatı Ekim ayı sonuna doğru düşer
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Eylül ayının zam şampiyonu olan domatesteki fiyat artışını Sabah’a değerlendiren GATEM Yaş Sebze ve Meyve Hali Kom
Eylül ayının zam şampiyonu olan domatesteki fiyat artışını Sabah’a değerlendiren GATEM Yaş Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı ve CHP İl Başkanı Hayri Sucu, fiyat artışından dolayı hal esnafını suçlayan açıklamalara sert tepki gösterirken, domatesin fiyatının Ekim ayı sonuna doğru düşeceğini belirtti.
Irak’a domates gönderilmese
domatesin kilosu 3 lira olur
Geçen yıl üretimden zarar eden üreticinin bu yıl az ekim yaptığını kaydeden Sucu, narenciyenin dışındaki bütün ürünlerin fiyatlarının tavan yaptığına dikkat çekerken, “Domates geçen sene 70-80 kuruşa satıldığından üretici kiloda 1 lira zarar etti. Bundan dolayı ekim alanları azaldı. Şu anda Gaziantep’i besleyen Mersin bölgesidir. Yüzbinlerce Ziraat Mühendisi boş geziyor, sen Ziraat Mühendisini sokakta gezdirirsen domates 5 lira da olur, 6 lira da olur. Domates bize lazımsa neden Irak’a gönderiyoruz. İnanın ki Irak’a domates gönderilmese domatesin kilosu 3 lira olur” dedi.
Domates bize lazımsa neden
Irak’a veya Rusya’ya gönderiyoruz?
“İklim dolayısıyla bütün ürünler 20 gün erken geldi. Şehrimizde her sene yüzlerce ton üzüm yetişirken bu sene 20-30 ton bile yok” diyen Sucu, “Hükümetimiz ve yöneticiler bir ürün pahalandığında vay halciler. Domates yerinde 4 lira 20 kuruş iken Irak’a domates gönderen ihracatçılar 5 liraya alıyor. O zaman domates bize lazımsa neden Irak’a veya Rusya’ya gönderiyoruz? Irak, Bu ülkelerde domates kalmayınca Türkiye’den alıyorlar, alınca da 1 veya 2 liralık ürün 5 liraya yükseliyor. Hiç bunları konuşan yok. Tarımda planlama var mı, yok. Domates yükseldi, Cumhurbaşkanı’ndan tutunda Belediye Başkanına kadar herkes bağırıyor” eleştirisinde bulunda.
Dolar 6 liraya düştü,
fiyatlar neden düşmüyor?
Sadece domatesin değil, bütün ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Sucu, sebze meyve fiyatlarını arz ve talebin oluşturduğunu ifade ederken, aynı domatesin geçen yıl 70-80 kuruş civarında olduğunu söyledi. Sucu, “Konya’dan gelen ve halkımızın yaptığımız konserve domates geçen yıl 30-40 kuruş iken burada 50-60 kuruş arasındaydı. Pazarcı, marketçi hal esnafına göre daha iyi. Halciler bedavaya çalışıyor, kuru ekmek parasını kazanamıyoruz. Fiyat yükseldikçe satış azalıyor, vatandaş yiyemiyor. Kömür 2 katına çıktı, 20 liraya aldığımız deterjan 50 lira oldu, 15 liralık peynir 30 lira oldu. Her şey domatesten ibaret değil ki. Dolar 7,5 lirayı gördü ve bu fiyat üzerinden bütün ürünler zamlandı. Şu anda dolar 6 liraya düştü, fiyatlar neden düşmüyor? Bu ülkeyi ranta bağlamışlar” şeklinde açıklama yaptı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *