ANASAYFA arrow right Ekonomi

İmam hatip okullarına 1.7 milyar lira bütçe ayrıldı

İmam hatip okullarına 1.7 milyar lira bütçe ayrıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
2018-2019 Eğitim Öğretim yılının sorunlarla başladığını kaydeden Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, 18 milyon öğrencinin ve 1 milyon eğitim emekçisinin bu eğitim öğretim yılına da birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla, müfredat ve sına
2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı sorunlarla başladı

2018-2019 Eğitim Öğretim yılının sorunlarla başladığını kaydeden Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, 18 milyon öğrencinin ve 1 milyon eğitim emekçisinin bu eğitim öğretim yılına da birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla, müfredat ve sınav sistemi değişikliği, karma eğitimin kaldırılması girişimleri gibi tamamen ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirilen değişikliklerin gölgesinde gireceğini söyledi.

Ay, “Dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, ikili eğitim öğretim, taşımalı eğitim, uluslararası sınavlardaki başarısızlıklar, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkum edilmesi, çocukların örgün eğitim dışına itilmesi, öğretmenlerin özlük sorunları, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, öğretmenlerin aile birliğinin sağlanamaması, kadrolaşma, liyakatsizliğin ve yandaşlığın hakim olması gibi sorunlar maalesef bu öğretim yılına da taşınmıştır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2019 yatırım planına göre fen liselerine 109.6 milyon lira ve imam hatip okullarına 1.7 milyar lira bütçe ayrıldığını sözlerine ekleyen Başkan Ay, “Birçok imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ve koridorları ayrılmış yani karma eğitime son verilmiştir. Gerekçe olarak da “veliler böyle istiyor” bahanesinin arkasına sığınılmıştır. Son olarak, mahkeme kararını bahane eden Milli Eğitim Bakanlığı, Çok Programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartını kaldırmıştır. Karma eğitimi yok etmeye çalışan, okullarımızı “haremlik-selamlık” şeklinde ayırmaya kalkan bu anlayış; çocuklarımızı eşit haklara sahip, ülkenin geleceğinde yararlı yurttaşlar olarak eğitip yetiştirmek yerine, onları cinsel kimlikleriyle ön plana çıkarmaktadır. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitimde bu uygulama kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
Sabit ve dar gelirli ailelerin bu
yükün altından kalkması çok zor
“Okulların açılacak olması ile birlikte, birçok ailenin bütçesine, okula başlangıç giderleri ağır bir yük getirmiştir” diyen Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, konuşmasına şöyle devam etti: “Araştırmaya göre, ilkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri bin 624,50 TL, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri bin 700,78 TL, liseye başlayan öğrencinin ise bin 829,98 TL’dir. Asgari ücretle yaşamını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için bir aylık maaşının tamamını harcamak zorunda kalacaktır. Yaptığımız bu araştırmada, belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır. Yasa dışı yollardan bağış adında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacaktır. Sabit ve dar gelirli ailelerin bu yükün altından kalkması çok zordur.” Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *