ANASAYFA arrow right Ekonomi

İthalatın rekorundan rahatsızız

İthalatın rekorundan rahatsızız
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Çağlayan, ''İhracatımız rekor kırdığı için ne kadar mutluysak, ithalatımızın kırdığı rekordan da o kadar rahatsızız" ded
Çağlayan, ''İhracatımız rekor kırdığı için ne kadar mutluysak, ithalatımızın kırdığı rekordan da o kadar rahatsızız" dedi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı ithalat rakamlarını basın toplantısında değerlendiriyor.
Bakan Çağlayan, ithalatın rekor kırdığını belirterek, ''Ama ben devlet olarak ithalata yasak getiremem..İhracatımız rekor kırdığı için ne kadar mutluysak, ithalatımızın kırdığı rekordan da o kadar rahatsızız ve bu konuda da çok ciddi ve somut çalışmalar yapıyoruz'' şeklinde konuştu.
Çağlayan, 2011 yılında 65 bin 323 firmanın ithalat yaptığını belirterek, ''İthalatımızın yüzde 40'ını sadece 59 firmamızın ithalatları oluşturdu'' dedi.
Bakan Çağlayan, 2010 yılı ile 2011 yılı kıyaslandığında 100 bin doların altında ithalat yapan gruptaki toplam ithalat yüzde 7 oranında artarken, 500 milyon dolar üzerinde ithalat yapan gruptaki toplam ithalat artışının yüzde 53 düzeyinde olduğunu belirtti.



İthalatı kontrol etmek için yapılan çalışmalar

Çağlayan, ''İthalat artışını ne tek başına TL'ye, ne tek başına emtia fiyatlarına, ne iç ne de dış talebe bağlıyoruz. 2011'deki yükseliş bunların tamamının ve çalışmamızda ortaya çıkan üretim yapımızın bir sonucudur'' diyen Çağlayan, "Türkiye'nin üretim yapısının değişmesi gerektiğini ve bizim buna önayak olabileceğimizi düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
Çağlayan, Türkiye'de ilk kez ''İthalat Haritası'' çalışması yaptıklarını belirterek, ''2011 yılı sonu itibariyle Türk sanayinin imalatının ithalata bağımlılık oranı yüzde 43'dür'' dedi.
Çağlayan, İthalatı kontrol etmek için yaptıkları çalışmalara da değinerek, ''Türkiye'nin üretim yapısının değişmesi gerektiğini ve bizim buna önayak olabileceğimizi, bazı malların Türkiye'de üretimi yok ya da yetersizse o zaman hem yerli hem yabancı yatırımcıları bu alanlarda yatırıma teşvik edebileceğimizi, Türkiye'de bulunmayan maden ve tarım ürünlerinin bulunduğu ülkelerdeki tesislerin Türk girişimciler tarafından satın alınabileceğini ve Türk üreticisinin ARGE, marka ve ÜRGE yatırımlarına daha fazla ağırlık vereceğini ve 'Kaliteli Türk Malı' imajının güçleneceğini düşünüyoruz'' dedi.


Enerji ürünlerine 54,1 milyar dolar ödendi

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin enerji ürünlerine 54,1 milyar dolar ödediğini belirterek, artış oranının yüzde 40,5'i bulduğunu söyledi.AA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *