ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kamera tarafından tespit edilemeyenler para çekemeyecek!

Kamera tarafından tespit  edilemeyenler para çekemeyecek!
YAYINLAMA: 26 Şubat 2025 / 16.01
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2025 / 16.01

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan bilişim suçlarına yönelik yeni düzenlemelerle; yüz görüntüsü, ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler artık para çekemeyecek

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 22 Ocak’ta açıklanan, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşan 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi ile banka işlemleri ve telefon aboneliklerine sıkı denetim getiriliyor. 

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin üçüncü amacı olan "Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Artırılması" kapsamında, banka ve finans kuruluşlarıyla telefon abonelikleri üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacak.

Düzenlemeyle; banka ve finans kuruluşlarının görev ve yetkilerinin kapsamının genişletilerek sorumluluklarının artırılması, banka, finans kuruluşlarıyla mobil operatörlere yönelik yeni yükümlülüklerle bilişim suçlarıyla daha etkin mücadele edilebilmesi hedefleniyor. Başta bankacılık ve bilişim sistemi kullanılmak suretiyle işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık suçları olmak üzere, ceza yargılamasında el koyma ve müsadereden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.

Bakanlığın açıklamasına göre; yargısal süreçlerde yürütülen bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında, Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenilen bilgi veya belgenin 10 gün içinde gönderilmemesi halinde yargısal süreçle ilgili banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası verilmesine imkân tanınacak.

Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen suçlarda ilgili hesap belirli bir süre askıya alınacak. Askıya alınan hesapta bulunan suça konu menfaate CMK’nin 128’inci maddesinde belirtilen rapor alma şartı aranmaksızın el konulabilecek. El konulan suça konu menfaat, suçtan zarar gören mağdura ait olduğunun anlaşılması halinde sahibine iade edilecek.

Yapılacak düzenlemeler kapsamında ayrıca, banka ve elektronik ödeme kuruluşlarında çipli kimlik belgesi doğrulanmadan hesap açılamayacak. Tespite elverişli yüz görüntüsü, ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler, ATM cihazlarından işlem yapamayacak. Değişiklik kapsamında ATM güvenlik kamerası kayıtları en az iki yıl süreyle saklanacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *