ANASAYFA arrow right Ekonomi

KOBİ'ler kümelenme modeliyle dünyaya açılıyor

KOBİ'ler kümelenme modeliyle dünyaya açılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.34
''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme'' projesi kapsamında, Gaziantep'te kümelenme çalışması yapan sektörlere yenileri ekleniyor.
KOBİ'lerin kümelenme yoluyla uluslararası pazarlarda rekabet gücünün ve ihracatının artırılması amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen ''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme'' projesi kapsamında, Gaziantep'te kümelenme çalışması yapan sektörlere yenileri ekleniyor.
Kümelenme çalışmasının başlatıldığı ayakkabı imalat sektörünün ardından halı sektörünün, projeye başvurusu Bakanlıkça kabul edildi. Ayrıca bulgur, mercimek, makarna ve un sektörleri de başvuru hazırlığını sürdürüyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde faaliyet gösteren Gaziantep Kümelenme Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Avrupa Birliği finansman destekli projenin Gaziantep, Çorum, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon illerinde uygulandığını söyledi.
Bütçesi 5 milyon avro olan projeyle en az 400 KOBİ'ye fayda sağlanmasının hedeflendiğini belirten Gültekin, AB destekli eğitimler, danışmanlık hizmetleri, uluslararası fuarlarda ortak stantlar, yurt dışı pazarlama faaliyetleri, tedarik planları gibi çalışmalarla firmaların rekabet güçlerini ve ihracat performanslarını artıracaklarını anlattı.
Gaziantep'in ekonomik gelişimi ve sektörel büyümesini dikkate alarak yaptıkları araştırma sonucunda, ilk kümelenme çalışmasını ayakkabı imalat sektöründe başlattıklarını hatırlatan Gültekin, şunları kaydetti:''Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Ekonomi Bakanlığı özellikle ihracatın geliştirilmesi için pek çok faaliyet yapıyor. Biz de ayakkabı sektörüyle başlayıp diğer sektörlerle kümelenme çalışmasını devam ettirmeye karar verdik. Halı sektöründe 48 firma bir araya gelerek, bakanlığa başvurdu. Başvurumuz kabul edildi. Bulgur, mercimek, makarna ve un sektörlerinin de başvuru hazırlığı devam ediyor. Gaziantep dinamik bir şehir. Kendi çabasıyla ekonomisini oldukça iyi noktaya getirdi. Bunu daha ileriye taşıyabilmesi için devlet desteklerinden yararlanmasını ve kurumsal kapasitesini geliştirmelerini istiyoruz.''
''2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefini yakalarız''-
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur ise bugüne kadar iç pazar odaklı çalışan sektörün son yıllarda dış pazara yöneldiğini belirterek, Türkiye'nin 2011 yılında ayakkabı ihracatının 450 milyon dolar civarında olduğunu ve bu yıl yüzde 50 artış beklediklerini bildirdi.
Ayakkabı imalatının artık İstanbul'dan Anadolu'ya kaydığını, Gaziantep'in de bu sektörde önemli üretim merkezlerinden olduğunu aktaran Buğur, ''Daha fazla ihracat yapabilmemiz için sektör teşvik edilmeli. Çin ile mücadele edebilmek için maliyetler düşürülmeli. Kümelenmenin maliyetlerin düşürülmesine önemli katkısı olur'' dedi.
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı da geçen yıl 1,7 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ve artış trendinin sürdüğünü ifade ederek, ''Bulgur ve un olarak iki ayrı çatıda altında kümelenme çalışmamız sürüyor. Kümelenme modelini tam çalıştırabilirsek, Gaziantep'in 2023 yılında hedeflediği 30 milyar dolar ihracatı yakalarız'' dedi.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise dünya makine halısının yüzde 40'ının Gaziantep'te üretildiğini ifade etti. 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildiren Kaplan, ''Geçen yıl 123 ülkeye ihracat yaptık. Gidilmeyen ve ürün satılmayan hiçbir ülkenin kalmamasını hedefliyoruz. İşbirliği ve kümelenme projesi, özellikle küçük firmaların yurt dışına açılmasında büyük katkı sağlayacak'' diye konuştu.AA








Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *