ANASAYFA arrow right Ekonomi

Müsiad’tan 30 milyar dolarlık ticaret için İran’a çağrı

Müsiad’tan 30 milyar dolarlık ticaret için İran’a çağrı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
ticarette yaşanan sorunların çözülmesi halinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin rahatlıkla üç katına çıkacağını söyledi.
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, son on yılda yüksek bir ivme yakalayan İran ve Türkiye arasındaki ticarette yaşanan sorunların çözülmesi halinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin rahatlıkla üç katına çıkacağını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, son on yılda yüksek bir ivme yakalayan İran ve Türkiye arasındaki ticarette yaşanan sorunların çözülmesi halinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin rahatlıkla üç katına çıkacağını söyledi.
MÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tebriz Valisi Dr. Ahmad Alireza Beigi'nin daveti üzerine 60’a yakın MÜSİAD üyesi iş adamının katılımıyla gerçekleşen İran İş Gezisi’nin ilk gününde gerçekleşen 3. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım İmkanları Forumu’nda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Türk işadamları yüksek gümrük vergisi, bankacılık sistemi ve çalışma vizesi uygulamalarından dolayı İran’la ticaret yapmaktan kaçınıyor. Şayet bu sorunlar çözülürse İran, Türkiye’nin en büyük ticaret partnerlerinden birisi olacaktır” dedi. Son yıllarda Türkiye tarafından kararlılıkla yürütülen “sıfır sorun odaklı” dış politikanın da katkılarıyla, ikili ilişkilerin açık bir biçimde canlanmaya başladığına dikkat çeken MÜSİAD Başkanı, “Yine de, gelinen noktanın, arzu edilen düzeyde olmadığını kabul etmek gerekir” dedi.

-GÜMRÜK VERGİSİ TİCARETİ ZAYIFLATIYOR-

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artmamasının önünde bazı nedenler olduğunu söyleyen Vardan, “Bu sorunların en önemlilerinden biri, İran tarafından Türk mallarına uygulanan yüksek gümrük vergisi politikasıdır. Bu bağlamda, alınan yüksek vergiler, Türk ihracatçılarını olumsuz yönde etkilemekte ve iki ülke arasındaki ticaretin zayıflamasına sebep olmaktadır” dedi.
İran’ın daha önce Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yaptığı gümrük birliği gibi bir birlik gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Vardan, “Gümrüklerinize bizdeki gibi gümrüklerin esnediği hatta sıfırlandığı gibi bir yapı getirin. Gümrükleri açmaktan korkmayın. Türkiye gümrük birliği sayesinde şimdi yaptığı ihracatın yüzde 90’ınını sanayi ürünleriyle gerçekleştirmekte ve ihracatının yarısından fazlasını Avrupa ülkeleri ile yapmakta“ diye konuştu. Vardan, dünyanın artık rekabet üzerine kurulduğunu bildirerek “Rekabette öne çıkan yatırımları çekmekte. Gümrükleri açın ki yabancı yatırımcı gelsin ürünlerini de başka ülkelere satabilsin” dedi. İran yatırımcı çekmek istiyorsa mevcut kuralları çağdaş hale getirmesinin yanı sıra uygulamadaki zorlukları da çözmesi gerektiğini söyledi.
İran ve Türkiye arasında bankacılık sisteminde kopukluk olduğunu da ifade eden Vardan, “Burada da ana problem, kredilerin yanı sıra, mal satımındaki ödemeleri kolaylaştıracak sistemlerin kullanılması konusunda İran bankalarıyla Türk bankaları arasındaki işbirliği eksikliğinden ileri gelmektedir. Bu ise, İran ile iş yapmak isteyen Türk işadamlarının önünü, hem işlem zorluğu hem de güvensizlik gibi problemlerle tıkamaktadır. Benzer şekilde, iş adamlarımız İran bankalarına para transferi yapmakta da zorlanmaktadırlar” değerlendirmesinde bulundu.

-ÇALIŞMA VİZESİ ÇİLESİ-

İran’da yaşamak isteyen Türklerin çalışma vizesi almakta yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Vardan, “Çalışma vizesi çilesi yüzünden, İran’a yatırım yapmak isteyen Türk firmaları elemanlarını ülkeye getirememekte ve büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. İşte bu yüzden, vizelere kolaylık getirilmedikçe, İran’a yapılacak Türk yatırımları istenen seviyelere ulaşamayacaktır” dedi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yılda 10 kat artarak 10 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Vardan, “Bu artış hızı çok güzel ama yetersiz. İki ülke arasındaki ticarette yaşanan sorunların çözülmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacmi rahatlıkla üç katına çıkar” dedi. İki ülke nüfusunun 150 milyon olduğunu hatırlatarak iki ülkenin birbirine bu değerle pek çok şey vereceğini söyleyen Vardan, Türkiye’nin komşularıyla dost olarak ticaret hacmini geliştirmek istediğini de sözlerine ekledi.

-TÜRKÇE VURGUSU YAPTI-

Tebriz şehrinin İran sanayisinde önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Vardan, “İran Türklerinin başkenti olan Tebriz’de halkın önemli bir kesimi Türkçe konuştuğundan, Türk sanayicilerinin bölgede iş yapma olanaklarının kaçırmaması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Forumun ardından İran Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı Mohamad Reza Rahimi MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ile bir süre iki ülke arasındaki ticari ilişkileri görüştü.

-101. İRTİBAT NOKTASI-

21 yıldır Afro-Avrasya Bölgesi’ne sayısız iş gezisi düzenleyerek binlerce Türk işadamının bölgeye açılmasına ön ayak olan MÜSİAD, yurtdışı irtibat halkalarına bir yenisini daha ekledi. Tebriz Ticaret, Sanayi ve Maden Odası ile imzalanan iş birliği anlaşması ile MÜSİAD 101. irtibat noktasına kavuşmuş oldu.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *