ANASAYFA arrow right Ekonomi

Plastik poşet, en az 25 kuruşasatılacak

Plastik poşet, en az 25 kuruşasatılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Çevre Kanunu düzenlemesi yürürlüğe girdi
Çevre Kanunu düzenlemesi yürürlüğe girdi

"Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikte öne çıkan maddeler depozito düzenlemesinin yanı sıra yaban hayvanların hayatını zorlaştıranlar oldu. TBMM Çevre Komisyonu, AKP'li Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ve 6 milletvekilinin hazırladığı 'Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini' içeren torba yasa bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.Torba yasanın yaygın medyaya yansıyan en büyük plastik poşetlerle ilgili düzenleme kısmı.
Poşet depozitosu
2021'de yürürlükte
Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.
Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek. Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak.
Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.
Yaban hayvanlarının güzergâhına tesis
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemenin 9 maddesinde ise 2918 sayılı Karayaolları Trafik Kanunu'nun 7. Maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentlerin eklendiği belirtiliyor.
Buna göre "Otoyolların habitatları böldüğü yerlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün görüşünü alarak yaban hayvanlarının geçişlerine izin verecek menfez, ekolojik köprü ve benzeri tesisleri yapmak" da Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetkileri arasına girdi.
Doğal yaşam alanlarına çit çekilecek
Öte yandan aynı maddede yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarına çit çekilebileceğine yönelik bir bent de bulunuyor.
Muhalefetin itiraz ettiği madde de var
CHP, HDP ve İYİ Parti vekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yasa teklifinden çıkarılmasını istediği 18. maddede 3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. maddesinin başlığında yer alan "ve Kıyıda" ibaresi ", Kıyı ve Denizde" şeklinde değiştirildi.
Kanunun dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ", uygulama" ibaresi madde metninden çıkarılmış, fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Denizlerde imar planı kararı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarda yenilenebilir enerji üretim santralleri yapılabilir." bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *