ANASAYFA arrow right Ekonomi

Prim borcu olanlar da sağlık hizmetinden yararlansın

Prim borcu olanlar da sağlık hizmetinden yararlansın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Altmış günden fazla prim borcu olan Bağ-Kurlu esnaf ve sanatkârımız sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkâr da prim borc
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Altmış günden fazla prim borcu olan Bağ-Kurlu esnaf ve sanatkârımız sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkâr da prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir. Öte yandan ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için ‘rapor ücreti’ hakkı verilmelidir” dedi.
TESK Başkanı Palandöken yaptığı yazılı açıklama ile prim borcuna bakılmaksızın herkesin sağlık hizmetinden kesintisiz yararlanması gerektiğini belirtti. Palandöken, prim borcunu ödemek isteyen esnaf ve sanatkârın alacağının faiziyle tahsil edilmesinin sosyal devlet ilkesine uygun olmadığını belirterek, “Prim borcu olan esnaf ve sanatkârımız eşi ve çocuklarıyla birlikte ailecek cezalandırılmış oluyor. Çünkü o süre zarfında doktora gidip muayene olunamıyor ve eczaneden ilaç alınamıyor. Esnafımız birikmiş prim borcunu ödemek istediğinde ise faizle karşı karşıya kalıyor. Oysa verilmeyen hizmetten faiz bedeli alınması hiç adil bir uygulama değil. Esnaf ve sanatkârın gecikmiş prim borcundan faiz bedeli alınmamalı” dedi.
İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK'lı ve Bağ-Kurlu ayrımlarına son verilmesinin altını çizen Palandöken, altmış günden fazla prim borcu olan Bağ-Kurlu esnaf ve sanatkârın sağlık hizmetinden yararlanamadığını belirterek, “Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkâr da prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir. Öte yandan ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için ‘rapor ücreti’ hakkı verilmelidir” dedi.
Palandöken, esnaf ve sanatkârın iş yerinde geçirdiği kazaların iş kazası sayılması gerektiğini ifade ederek, esnafa verilen çocuk yardımlarının artırılması ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *