ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sadece Türkiye buğday rekoltesini artıracak

Sadece Türkiye buğday rekoltesini artıracak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) Gıda Görünüm raporuna göre dünyada bu yıl 15 büyük buğday üreticisinden sadece
BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) Gıda Görünüm raporuna göre dünyada bu yıl 15 büyük buğday üreticisinden sadece Türkiye buğday rekoltesini artıracak.FAO, ABD’deki kuş gribi önlemleri nedeniyle Tayland ve Türkiye gibi ikinci grup kümes hayvanı eti üreticisi ülkenin dünya kümes hayvanı ihracat hacmindeki artışın yönlendiricisi olacaklarını tahmin etti. FAO, “Daha ucuz Türk balığı, birçok önemli piyasada giderek artan şekilde var oluyor, özellikle de Rusya Federasyonu’nda. Türk üreticiler şimdi yüksek fiyatın avantajını elde etme ve pazarlama çabaları yoluyla marjlarını yükseltme, katma değer ve çiftlik seviyesinde teknik iyileştirme arayışında” saptaması yaptı.
FAO’nun küresel gıda piyasaları hakkında yılda iki kez hazırladığı Tarım Görünüm raporlarından mayıs ayına ait olanı yayınlandı.

Rapora göre bu yıl dünyada buğday üretimindeki en büyük artış oranı Türkiye’de görülecek. Dünyanın 15 önde gelen buğday üreticisi arasında bulunan Türkiye’de buğday üretimi 19 milyon tondan 21 milyon tona çıkacak yani yüzde 10.5 artacak. Dünya buğday üretiminin lideri AB bu yıl 148.5 milyon ton üretim yapacak, ancak üretimi geçen yıla göre yüzde 4.9 azalacak.Türkiye’ye en yakın üretim artışı ise Pakistan (yüzde 4.3) ve Özbekistan (yüzde 4.2)’da olacak.Dünyada buğday üretimi bu yıl yüzde 1.4 azalacak.
Türkiye’de buğday ithalatının 2014-15 döneminde 5.5 milyon ton olduktan sonra 2015-16 döneminde 4.5 milyon tona düşmesi bekleniyor. Buğday ihracatının ise bu dönem 3 milyon ton olarak kaydedilmesinden sonra gelecek dönem 3.5 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor.

Dünyanın önde gelen kaba taneli bitki üreticilerinden biri olan Türkiye’de bu alandaki üretim rakamı değişmeyecek.Türkiye’de bu yıl yine 12.9 milyon ton kaba taneli ürün rekoltesi bekleniyor.
Türkiye’nin hububat üretiminde de genel bir artış öngörülüyor.2011-13 arası 35 milyon ton hububat üreten Türkiye’de üretim geçen yıl 32.4 milyon ton olmuştu.Üretimin bu yıl 34.5 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor.Hububat ithalatının 2014-15 döneminde 8.1, 2015-16 döneminde 7 milyon ton olması bekleniyor.Hububat ihracatının ise 2014-15 döneminde 3.3 milyon ton, 2015-16 döneminde 3.7 milyon ton olacağı sanılıyor.

Mısırda geçen yıl 6 milyon ton üretim yapan Türkiye’de rekoltenin bu yıl 5 milyon tona ineceği öngörülüyor.Mısır ithalatı bu dönem 1.5 milyon ton, gelecek dönem (2015-16) ise 1.8 milyon ton olacak. İhracat ise 200 bin ton ve 100 bin ton şeklinde tahmin ediliyor.
Arpa’da 6.3 milyon tonluk üretimin bu yıl 7.2 milyon tona yükselmesi öngörülüyor. İthalat 800 bin tondan 400 bin tona inecek.

Yağlı tohumlarda üretim 3.3 milyon tondan 3.1 milyon tona inerken, Türkiye’nin ithalatı 2014-15 döneminde 2.6 milyon tondan 3.3 milyon tona yükselecek.
Geçen yıl 3 milyon 106 bin ton et üreten Türkiye’nin bu yıl üretimini 3 milyon 415 bin tona yükseltmesi bekleniyor. İthalatın 3 bin tondan 4 bin tona, ihracatın ise 450 bin tondan 502 bin tona yükselmesi öngörülüyor. Sığır eti üretimi 360 bin tondan 366 bin tona çıkacak.
1 milyon 806 bin ton olan kümes hayvanı eti üretimi 1 milyon 820 bin tona yükselirken ihracat 415 bin tondan 465 bin tona çıkacak.

Süt ve süt ürünleri üretiminin 19 milyon 500 bin tondan bu yıl 20 milyon 500 bin tona yükselmesi bekleniyor. İthalat 229 bin tondan 256 bin tona, ihracat 649 bin tondan 726 bin tona çıkacak.
FAO raporunda Türkiye hakkındaki değerlendirmeler şöyle:
“-Yakın Doğu’da buğday üretiminin 2014’ün kuraklıktan etkilenen düzeyinden geri döneceği tahmin ediliyor. Türkiye’de, uygun nem ve ekili arazi miktarında küçük bir artışı yansıtan umulan buğday rekoltesi artışının 2015’te yüzde 10 daha fazla üretimle sonuçlanması öngörülüyor. Olumlu iklim koşulları mahsulün gelişiminden yana olsa da Irak ve Suriye’de süren çatışmaların, 2014’te hava şartlarının oluşturduğu darboğaz sonrası önemli olabilecek bir üretim artışını sınırlama ihtimali var.

-Asya’da toplam buğday ithalatının 2015-16’da; 2014-15 ithalatından sadece 700 bin az, 72.8 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin büyük ölçüde 2015’deki daha yüksek ürün beklentisine dayalı olarak 1 milyon ton azaltacağı buğday ithalatı, Kore ve Çin’den yapılacak ithalattaki artışlarla daha fazla dengelenecek.
-Bu yıl iç üretimindeki bir geri dönüş beklentisi karşısında Türkiye buğday ihracını 500 bin ton artırıp 3.5 milyon tona çıkarabilecekken Brezilya’nın buğday ihracatı 2 milyon ton civarına sabitlendi.

-Küresel un ticareti 2014-15’te yavaşlıyor. Çin’in un talebi artmaya devam edecek ama geçen sezona göre, iç piyasasında tahmin edilen yavaşlamayla uyumlu daha yavaş adımlarla... Özellikle Türkiye, Vietnam, Tayland, Endonezya ve Pakistan olmak üzere diğer Asya ülkelerinin alımlarının daha da artması bekleniyor.
-Dünya şeker üretimi 2014-15’te en fazla güneydoğu Asya’da olmak üzere ılımlı genişliyor. Şeker piyasasında genişleme büyük ölçüde gıda ve içecek endüstrisinde, kişi başına gelir artışını yansıtan sürdürülebilir talebe bağlanıyor. Aynı şekilde dünyanın en büyük beşinci şekerpancarı üreticisi Türkiye’de şeker üretiminin 2013-14’teki seviyesinden 100 bin ton artması öngörülüyor. Artış yeni sezon için şeker pancarı üretim kotasını karşılayacak şeker pancarı ekim alanı için tahmin edilen yüzde 8 genişlemeye dayanıyor.

-Kümes hayvancılığı: Çin’in üretimindeki durgunluk dünya üretimini etkiliyor. Çin hariç diğer en büyük üretici ülkelerde olumlu bir eğilim bekleniyor.Ana üretici ABD’de üretim, yüzde 0.8 artarak 20.7 milyon tona çıkabilir. Başka bölgelerde, AB, Brezilya, Rusya Federasyonu, Meksika, Hindistan, İran ve Türkiye dâhil diğer büyük üreticiler kazanca tanıklık edebilir.

-Kümes hayvanı eti ticareti yavaşlıyor. Birlikte dünya kümes hayvanı eti ihracatının yaklaşık dörtte üçünü gerçekleştiren üç önde gelen ihracatçı Brezilya, ABD ve AB’nın satışlarında son yıllarda küçük bir artış görülmüştü. Bu durum 2015’te, Brezilya’nın satışları ABD’de kuş gribi nedeniyle alınan ihracat önlemleri ve Rusya Federasyonu’nda yeni fırsatlar açılmasından dolayı teşvik gördüğünde değişebilir. ABD’nin ihracatı, kuş gribinden kaynaklı ithalat kısıtlamalarına maruz kalabilir, biraz düşebilir ancak azalışın şiddeti hastalığın nasıl frenlenip kökünün kazınacağına bağlı. Bunun sonucu olarak, Brezilya yanında Tayland ve Türkiye gibi ikinci grup ihracatçıların 2015 yılında dünya kümes hayvanı eti hacminde genişlemeyi yönlendireceği tahmin ediliyor.

-Süt üretiminde büyüme büyük ölçüde Asya’dan kaynaklanacak. Üretimin yüzde 2 artması bekleniyor.Tüketici talebinde sabit bir büyümenin teşviğiyle Çin, Pakistan ve Türkiye’de de üretim artışı bekleniyor. Bölgedeki diğer birkaç büyük üretici ülkenin geçen yılın çok az üzerinde üretim seviyeleri kaydetmeleri bekleniyor. Bunlar arasında İran, Japonya ve Suudi Arabistan bulunuyor.

-Çipura ve levrekte, Türkiye’de üretim artışıyla düzenli şekilde yükselen arz öncülüğündeki bir dönem sonrası, olumlu talep ve arzda daralmayla birlikte olumlu piyasa koşulları görülüyor. Daha ucuz Türk balığı birçok önemli piyasada giderek artan şekilde var oluyor, özellikle de Rusya Federasyonu’nda.Türk üreticiler şimdi yüksek fiyatın avantajını elde etme ve pazarlama çabaları yoluyla marjlarını yükseltme, katma değer ve çiftlik seviyesinde teknik iyileştirme arayışında. Devam eden borç yapılandırma faaliyetleri arasında Yunanistan’daki çipura ve levrek sektörü de şimdi, hali hazırda odaklandığı geleneksel Avrupa piyasaları biraz engel ortaya koysa da aynı yönü izlemeli. Orta vadede Yunanistan ve Türkiye’de azalan hasat miktarı uluslararası fiyatların, İspanya gibi diğer üreticilerin de yararına olacak şekilde daha da güçlenebileceği olasılığını ortaya koydu.”

Raporda dünyada gıda sektörünün görünümü konusunda ise “Geniş arz ve güçlü dolar uluslararası gıda fiyatlarını aşağı yönlü baskı altında tutuyor. Gelecek yıl için görünümün şimdiki durumdan farklılaşması olası görülmüyor ancak para birimi hareketleri ve makroekonomik gelişmeler 2015-16 sezonunda piyasalar için yeniden önemli etki oluşturabilir.Bu gelişmeler ışığında, dünya gıda ithalat faturasının 2015 yılında beş yılın en düşük miktarına ulaşması tahmin ediliyor” denildi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *