ANASAYFA arrow right Ekonomi

Satın alma Gücü Paritesi, AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı

Satın alma Gücü Paritesi, AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.50
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.50
2016 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi (SGP) geçici sonuçlarına göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla endeksi 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı.
2016 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi (SGP) geçici sonuçlarına göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla endeksi 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, 2016 yılına ilişkin Satınalma Gücü Paritesi geçici sonuçlarını açıkladı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP’ye göre kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) endeksi 2016 yılı geçici sonuçlarına göre 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı.
28 AB üyesi ülke Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri İsviçre, İzlanda, Norveç ve 5 aday ülke Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ile 1 potansiyel aday ülke olan Bosna-Hersek dahil 37 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 267 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 30 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 167 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 70 altında değere sahip oldu.
Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 28 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 61 oldu ve AB ortalamasının yüzde 39 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 132 ile Norveç, en düşük ülke ise 39 ile Arnavutluk oldu.
Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2016 yılı geçici sonuçlarına göre 55 ile “ucuz” oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 55 Avro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *