ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanların tutunacak dalı geleceği dair umudu kalmadı

İnsanların tutunacak dalı geleceğe dair umudu kalmadı
YAYINLAMA: 04 Ekim 2026 / 16.59
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2026 / 17.02

Türk-İş Konfederasyonu verilerine göre asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makasın gün geçtikçe açıldığını bir kez daha ortaya koydu. Asgari ücretin 28 bin lira olduğu ülkemizde açlık sınırı 38 bin liraya dayandı
Türk-İş Konfederasyonu tarafından eylül ayı açlık ve yoksulluk araştırma sonuçları açıklandı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda için harcaması gereken tutar yani açlık sınırı 37 bin 801 lira olurken, gıdanın yanı sıra kira, elektrik, ulaşım ve eğitim gibi giderleri kapsayan yoksulluk sınırı ise 123 bin 130 TL olarak kaydedildi.
Bekar bir çalışanın aylık yaşam
maliyeti 48 bin 885 TL bandında

Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 48 bin 885 TL bandına ulaşırken, mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,10, on iki aylık yüzde 35,14, yıllık ortalama ise yüzde 39,78 olarak belirlendi. Açlık ve yoksulluk sınırının ilerleyen aylarda daha da artacağı düşünülüyor.

Artmayan tek şey alın teri ve emeğin karşılığı
Türk-İş Gaziantep İl Başkanı Mehmet Akif Sarıca, ‘’Söz konusu araştırmalar, ekonominin boyunu gözler önüne seriyor. Hayat pahalı, yaşam zor, açlık ve yoksulluk yükseliyor. Ama artmayan tek şey ise alın teri ve emek. Artık son noktaya geliniyor, insanların tutunacak bir dalı, geleceği dair bir umutları kalmadı’’ ifadelerini kullandı.

Çalışanların ve ailelerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları harcama tutarının belirlenmesinde, beslenme ihtiyaçlarının hesaplanmasının önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Sarıca, ‘’Türk-İş, 39 yıldır dört kişilik bir ailenin insanca geçimini sağlayabilmesi için gerekli ‘Yaşam maliyeti’ tutarını belirlemekte ve fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği yükü hesaplıyor. Bu tutarın bir ücret olmadığı, haneye girmesi gereken toplam geliri ifade ettiği özellikle hatırlanmalı. Söz konusu araştırma, bir enflasyon hesabı yapmak amacıyla değil; insan onuru ve değeriyle bağdaşan bir yaşam sürdürülebilmesi için gerekli toplam harcama tutarını ortaya koymak amacıyla yapılıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
4 kişilik bir aile için reva
görülen rakam 28 bin lira

İşçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve sabit gelirlilerin çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdikleri kaydeden Sarıca, ‘’Türk-İş Konfederasyonumuz açlık ve yoksulluk arttığını ortaya koyuyor. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin bile 48 bin lirayı bulduğu ülkemizde 4 kişilik bir aile için reva görülen rakam 28 bin lira. Nitekim bu rakam enflasyona bağlı olarak aylık baz da mumya gibi erimeye devam ediyor. 9 sürece baktığımız maaşların en az 5 bin lira düştüğünü görebiliriz. Milyonlarca çalışana insanca yaşayabilecekleri bir ücret vermeyi çok görüyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil’’ şeklinde konuştu. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *