ANASAYFA arrow right Ekonomi

Süzer Avrupa'de büyüyecek

Süzer Avrupa'de büyüyecek
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
2001 Krizi’nde el konulan bankası Kentbank için TMSF'ye açtığı davayı kazanan Süzer Grubu, yaşadığı krizleri fırsata çevirmeye hazırlanıyor.

2001 Krizi’nde el konulan bankası Kentbank için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) açtığı davayı kazanan ve ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) “temiz kağıdı” alan Süzer Grubu, yaşadığı krizleri fırsata çevirmeye hazırlanıyor. Hırvatistan’da satın aldığı Banka Brod ile bankacılık sektörüne yeniden “merhaba” diyen Süzer Grubu’nun hedefi Orta ve Doğu Avrupa’da büyümek ve orta vadede bu bölgede 15 milyon insana ulaşmak. Türkiye'de şu anda orta büyüklükte veya büyük bir banka kurmanın pek mantıklı olmadığını ifade eden Süzer Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Finans Grup Başkanı Baran Süzer, ''Ama mutlaka olacaktır. Yani birileri krize girecektir, Avrupa krize girecektir, bir şeyler olacaktır. Nasıl 2001'de bazı bankalar bu fırsatı değerlendirip ucuza şubeleri veya bankaları alıp büyüdülerse, bu fırsat bize de gelecektir” diye konuştu.

Baran Süzer, Hırvatistan'da satın aldıkları Banka Brod ile orta vadede bu ülkenin en büyük 5 bankası arasında yer almayı, uzun vadede ise Batı Avrupa'da şubeleri bulunan, Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük bankalarından biri olmayı hedeflediklerini bildirdi. Süzer, “2001 Krizi’nden etkilendiniz, şimdi de krizin göbeğinde bulunan bir bölgede bankacılığa tekrar giriyorsunuz. Bu size korkutmuyor mu” sorusuna ise “Krizden aldığımız dersler var. Şimdi bu bakış açısıyla o bölgede yeni fırsatlar kollayacağız” cevabını Verdi.

90 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK 
Yurt dışında banka satın almak için Doğu Avrupa ülkelerinde yaklaşık 2 yıl boyunca yoğun inceleme gerçekleştirdiklerini belirten ve aradıkları kriterlere en uygun ülkenin Hırvatistan olduğunu söyleyen Süzer, “Demokratik bir ülke olmasına dikkat ettik. Hırvatistan’daki Merkez Bankası’nın çok ağır kriterleri olduğu söylendi ama biz Orta Avrupa’da büyümek istediğimiz için ısrarlı davrandık” açıklamasında bulundu. Bankanın genel müdürüne karar verdiklerini ve bir Arap bankanın Türk temsilcisini genel müdür olarak atayacaklarını belirten Süzer, Banka Brod'u satın alma sırasında bin küsur doküman hazırladıklarını, Türkiye ile hemen hemen aynı kriterlerin istendiğini söyledi. ''Bizim Türkiye'deki geçmişimizi biliyorlar” diyen Süzer’in verdiği bilgilere gore Hırvatistan’ın bankacılık otoritesi de BDDK'ya “bu grup bankacılık yapabilir mi?” diye sormuş. BDDK da olumlu yanıt vermiş.

Baran Süzer, Banka Brod'un yüzde 87'sini 9.5 milyon euroya aldıklarını ifade ederek, şu bilgileri Verdi: ''Bankanın şu anda 9 olan şube sayısını 2014 yılında 35 şubeye çıkarmayı hedefliyoruz. 70 şubeyi geçtiğinizde Hırvatistan'da büyük banka oluyorsunuz. 35 banka var. Banka Brod, Hırvatistan'da 30. sırada yer alıyor. 2010’da 1 milyon euro kar etti. Banka Brod'a kademeli olarak 25 milyon euro sermaye enjeksiyonu gerçekleştireceğiz. Böylelikle Grup olarak Hırvatistan'daki bu yatırımımızın toplam tutarı 90 milyon liraya ulaşacak. Bankanın şu anda Slavonski Brod kentinde bulunan genel merkezini Zagreb'e taşıyacağız. Bankanın kurumsal kimliğini yenilemeyi ve ismini değiştirmeyi de düşünüyoruz. İsim ne Hırvatça ne Türkçe olacak. Herkesin söyleyebileceği enternasyonel isim olabilir ya da kısaltma olabilir.”

TÜRKİYE'DEN KREDİ KARTI İHRAÇ EDECEK
Banka Brod'un 2010 sonu itibariyle toplam aktiflerinin 71.6 milyon euroya ulaştığını, sermaye yeterliliği standart rasyosunun yüzde 15,98 seviyesinde olduğunu belirten Süzer, Hırvatistan'da bireysel bankacılığa ağırlık vereceklerini ve ilk etapta KOBİ'lerle çalışacaklarını, kurumsal alana ise bu pazarı iyi tanıdıktan sonra yoğunlaşacaklarını ifade etti. Türkiye'de bankacılık sisteminin Hırvatistan'a göre daha gelişmiş bir durumda olduğunu vurgulayan Süzer, bu kapsamda Türkiye'de kredi kartı sistemi büyük olan bütün bankalarla bu sistemleri Hırvatistan'a götürmek için görüşmeler yapacaklarını bildirdi. Süzer, bunun için öncelikle IT altyapısı kuracaklarını ve kredi kartı altyapısı oluşturacaklarını belirtti.

TEMSİLCİLİK AÇACAK
Banka Brod'un Hırvatistanlı iş adamları olan üç büyük ortağı bulunduğunu anlatan Süzer, ''Şu anda aktif olarak çalışan, icrasında yer alan bir ortağı da içerde bırakacağız ve doğu tarafının bölge müdürü yapacağız. Bu da bizim için iyi bir hamle olacak. En azından orayı bilen biriyle bölgede devam edeceğiz'' dedi. Şu anda banka bünyesinde 80 kişilik kadro bulunduğunu, taşınma işleminden sonra bu sayının artacağını anlatan Süzer, ayrıca Türkiye'deki faktoring ve leasing şirketlerinden 4-5 kişinin Hırvatistan'a gideceğini, sonradan orada genel müdür olmak üzere Türkiye'den bir genel müdür yardımcısı atayacaklarını bildirdi. Süzer, Banka Brod'un Türkiye'de temsilciliğini açacaklarını kaydetti. Süzer, “Orta vadede Hırvatistan'ın en büyük 5 bankası arasında yer almayı, uzun vadede de Batı Avrupa'da şubeleri bulunan, Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük bankalarından biri olmayı hedefliyoruz. Uzun vade derken 2023 diyebiliriz. Bu arada kriz daha da derinleşir ve fırsatlar çıkarsa tarih daha da öne çekilebilir'' diye konuştu.

BOSNA HERSEK'TEN BANKA TEKLİF ETTİLER
Hırvatistan'da zordaki bankaların şubelerini satın almalarının söz konusu olabileceğine dikkati çeken Süzer, ''Öyle birkaç teklifimiz olacak” dedi. Ayrıca Bosna Hersek'ten “Burada satılık banka var” diye birkaç bankanın kendileri ile temasa geçtiğini kaydeden Süzer, “Şu aşamada düşünmüyoruz ama o bölgede Kosova, Bosna Hersek ve çevresi 15 milyonu buluyor. Hepsi aynı dili konuşuyor. Biz aslında oraya girerken 4.5 milyon gibi değil, 15 milyon gibi giriyoruz. Ama bunun için biraz zamana ihtiyaç var. Önce kendimiz orta büyüklükte bir banka olalım, ondan sonra bakarız” diye konuştu. Aslında şu anda Yunanistan'da çok iyi fırsatlar olduğunu da kaydeden Süzer, “Özellikle büyük Türk bankalarının alabileceği fırsatlar söz konusu. Yunanistan'da büyük sayılabilecek bankalar bayağı uygun fiyata bize geldi. Ama şu anda biz hazır değiliz. Eğer biz Makedonya'lara kadar gelmiş olsaydık o zaman alırdık. Şu anda daha Hırvatistan'dayız. Daha en azından 3-4 senemiz var'' açıklamasında bulundu.

MUSTAFA SÜZER'İN KAR BEKLENTİSİ YOK
Babası Mustafa Süzer'in Banka Brod'un satın alınması ile ilgili değerlendirmeleri hakkında da bilgi veren Baran Süzer, “Babam ülkeyi beğendi ama 'Buradan çok fazla para kazanılmaz' dedi. Çok büyük bir kar beklentisi yok, inşallah onu şaşırtacağız'' dedi.

BDDK İLE OPSİYONLA ÜZERİNDE KONUŞULUYOR 
Süzer Grubu Türkiye’de bankacılık yapmak istiyor. TMSF’ya açılan davanın kazanılmasının ardından da BDDK ile başlayan görüşmeler devam ediyor. Baran Süzer, TMSF ile 2005 yılında masaya oturduklarını, o günden beri hem TMSF ile, arkasından temiz kağıdı aldıktan sonra BDDK ile görüşmeler yaptıklarını kaydederek, ''Biraz örümcek ağı örmek gibi. Hep yavaş ilerliyor ama sonunda iki taraf da iyi niyetliyse oluyor'' dedi. Aslında hukuksal sürecin sona erdiğini kaydeden Süzer, ''Sanıyorum 2005 senesinde TMSF ile ilk oturduğumuzda, zaten bir dava açma süreci olmadı. BDDK ile de olmadı. TMSF olumlu bitti. Arkasından temiz kağıdını aldıktan sonra BDDK'ya gittik. Orada başladık. Aramızda bayağı fark vardı. Bugün geldiğimiz noktada aramızda çok fark yok. Onlar bize birkaç tane opsiyon söylüyorlar. Yaklaştık. Bunlardan bir tanesi olacak” açıklamasında bulundu. Adabank’a talip olmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Süzer, şu bilgileri Verdi: “Orada 250 milyon dolarlık sermaye şartı var. Zaten 250 milyon dolarlık sermaye koyarsak bize banka veriyorlar. O zaman niye o bedeli verelim? Zannediyorum bir de 90 milyon dolarlık bedel var. Çünkü bizim lisans almakta sorunumuz yok. BDDK ile aramızdaki en büyük farklardan biri şu anda sermaye farkı. Bizden diğer yabancı gruplara göre daha avantajlı sermaye istiyorlar ama bizim koymak istediğimiz sermayenin üzerinde.''

HIRVATİSTAN TÜRK DİZİLERİNİ İZLİYOR
Hırvatistan'da Türklere karşı sempatiyle yaklaşıldığını belirten Baran Süzer, ''Oraya gittiğimizde genellikle bizi Yunan zannediyorlar. Restoranda 'Yunanlı mısın?' diye soruyorlar. Servis pek iyi başlamıyor. Türk olduğumuzu öğrendiklerinde birkaç kelime Türkçe konuşuyorlar, daha iyi servis yapıyorlar” bilgisini verdi. Hırvatistan'da Türk dizilerinin çok etkili olduğunu da dile getiren Süzer, bu ilgiyi ''Yanlış bilmiyorsam şu anda bu ülkede 6 Türk dizisi oynuyor. Türk dizileri çok izleniyor. Türkçe alt yazıyla da verildiği için az çok bazı kelimeleri öğreniyorlar. Hatta orada Merkez Bankası’nda bile o dizilerde oynayan isimleri götürürsek daha rahat izin alabileceğimiz gibi espiriler yapılıyordu” sözleriyle anlattı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *