ANASAYFA arrow right Ekonomi

Teftiş kurulları tarihe mi karışıyor?

YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
4 ayrı vergi biriminin tek çatı altında birleştirilmesi ile Maliye Bakanlığı'nın denetim yapısı tamamen değiştiril
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki 4 ayrı vergi denetim biriminin tek çatı altında birleştirilmesi ile Maliye Bakanlığı'nın denetim yapısı tamamen değiştirildi.

HATİCE NAZLI AYDOĞAN/İSTANBUL-Kanun Hükmündeki Kararname ile yapılan düzenlemede hükümetin uzun zamandır gündeminde olan Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu tarihe karışırken Gelirler Kontrolörlüğü Başkanlığı'nın da görevine son verildi. 

Kaldırılan kurulların görev ve yetkileri Vergi Denetim Kurulu'na devredildi.

Kararname ile 132 yıllık Maliye Teftiş Kurulu'da tarihe karışmış oldu. Aynı zamanda Maliye Teftiş Kurulu olmayan tek bakanlık haline geldi. Bu gelişme hesap uzmanları tarafından diğer bakanlıklarda yeralan teftiş kurullarınında kapatılabileceği şeklinde yorumlandı.
Hesap uzmanları, Teftiş Kurulu'nun sadece Maliye Bakanlığı bünyesinden çıkarılmasının 3046 sayılı yasaya aykırı bir uygulama olduğunu belirterek Gazeteport'a şu açıklamada bulundular. "3046 sayılı yasa bakanlıkların teşkilat yapısını belirleyen bir yasadır. MaliyeTeftiş Kurulu'nun kaldırılması bakanlıkların ortak teşkilat yapısına aykırı bir durumdur. Bu nedenle önümüzdeki günlerde diğer bakanlıklarında da teftiş kurullarının kalkması gündeme gelebilir".


"KURUL SİYASİ ETKİ ALTINDA KALABİLİR "
Diğer yandan Teftiş Kurul'unun kaldırılması Maliye Bakanlığı'nın soruşturma ve teftiş ihtiyacının nasıl karşılayacağı sorusunu da akıllara getirirken hesap uzmanları Teftiş Kurulu yetkilerinin Vergi Denetim Kurulu'na devredilerek bakana bağlanmasının vergi incelemelerini siyasi etki altında bırakabileceğine de dikkat çekiyorlar.

Düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmış olmasına itirazda yine hesap uzmanlarından geldi. Uzmanlar, geçtiğimiz haziran ayında ana muhalefet partisinin hükümete verilen KHK çıkarma yetkisinin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını ve KHK yetkisinin meşrutiyetinin sorgulanmaya devam edildiğini hatırlatarak şöyle konuştular:

"Hükümete verilen KHK yetkisi ile ilgili şu an Anayasa Mahkemesi'nde bir karar çıkmadı. Ayrıca, KHK yetkisi seçimden önceki hükümete verilmişti. Bu yetkiyi yeni kurulan hükümetin kullanıp kullanamayacağı belli değil. Bu nedenle hükümetin Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisinin hukukçular tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerekli."


"USTALIK DÖNEMİNE YAKIŞMADI"
Eski Hazine Müşteşarı Dr. Tevfik Altınok, konu ile ilgili Gazeteport'a yaptığı değerlendirmede, bu düzenlemenin hükümetin ustalık dönemine yakışmadığını belirterek kamu maliyesi yönetiminin sadece gelir değil, gider ve varlık tarafının da denetime tabii olduğunu bundan sonra gider, varlık ve idarenin yapacağı işlemlerin hukuka uygunluğuna yönelik denetimlerin kimler tarafından yapılacağının belirsiz olduğunu söyledi.
" Maliye Bakanlığı'nın işlemlerinin hukuka uygun olup olmadığını, vergi dairelerinde olabilecek suistimal, ihmal ve hataları kimlerin denetleyeceği,devletin giderlerini kimin denetleyeceği belli değil " diyen Altınok, şöyle konuştu:"Teftiş Kurulu'nun görevi Vergi Denetim Kurulu'na verildi. Bu birkaç yıl sorun olarak algılanmayabilir. Ancak, 3-5 yıl sonra sorun yaşamaya başlarız. 132 yıllık Teftiş Kurulu birkaç kez kapatıldı, görevleri ve yetkileri elinden alındı. Ancak yeniden kuruldu. Maliye Müfettişleri Maliye adına dernekleri, vakıfları, KİT'lerin kısaca devletin mali menfaatlerini denetleyen bir kurumdur.Biz bu yapıyı değiştireceğiz, ihtiyaç var dersiniz. Ancak bütün bunların tek bir merkezden yapılır hale getirilmesi yanlıştır. Sayıştay bu iş yapar diyorsanız, yapamaz. Çünkü yasama, yürütme ve yargı gibi üç erki aynı kurumda toplayamazsınız. Bu üç erkin yetki ve görevleri farklıdır. Hükümetin ustalık dönemim dediği bir zamanda devlette nasıl bir yapılanma biçimidir bu? Sayıştay yasama mıdır, yürütme midir, yargı mıdır? Karmakarışık bir yapıya doğru gidiyoruz"

TEFTİŞ KURULLARI KAPANABİLİR
Dr. Tevfik Altınok, teftiş kurullarının kapatılması konusunun uzun zamandır hükümetin gündeminde bulunduğunu hatırlaratak, bu düzenlemeyle diğer bakanlıklardaki teftiş kurullarının kapanmasınında yolunun açıldığını kaydetti.


İCRACI BAŞBAKANLIK ANAYASAYA AYKIRI
Başbakanlığın tüm bakanların yetkilerini kendisinde toplayan icracı bakanlık haline getirildiğini kaydeden Altınok, bunun anayasanın 112. maddesine de aykırı olduğunu da dile getirdi.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *