ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye işsizliğin en yüksek olduğu 13. ülke

Türkiye işsizliğin en yüksek olduğu 13. ülke
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.29
Türkiye’nin dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde halen işsizliğin en yüksek olduğu 13’üncü ülke konumunda olduğunu açıkladı.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2012 Ocak ayında Türkiye’nin klasik işsizlik oranı açısından durumu diğer ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye’nin dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde halen işsizliğin en yüksek olduğu 13’üncü ülke konumunda olduğunu açıkladı.

Türkiye, işsizlik oranının yüksekliği açısından Ocak 2011’de, Venezuella, Belçika, Çin ve Tayland’ın dahil edilmediği 40 ülke arasında 11. sıradaydı. 
TİSK İşgücü Piyasası Bülteni yayımladı. Bültende, 2011 yılında kaydedilen güçlü ekonomik büyümenin istihdama yansıdığına dikkat çekilirken, sanayide istihdam artışı çok zayıfladığı ve sanayideki kadın istihdamının ise gerilediği belirtildi. 
İmalat sanayii istihdamının toplam istihdamdaki payının küçüldüğünün ifade edildiği bültende, “Kayıtdışı istihdam mutlak düzey olarak azaldı. Yarım milyondan fazla üniversite mezunu iş buldu. Bir yıl içinde üniversite mezunlarının toplam istihdam artışındaki payının yüzde 31’den yüzde 52’ye çıkması ve lise altı eğitimlilerin payının yüzde 57’den yüzde 15’e inmesi açıklanmaya muhtaç” denildi.
Bültende, 2012 Ocak ayında Türkiye’nin klasik işsizlik oranı açısından durumu diğer ülkelerle kıyaslandığında, işsizlik oranındaki düzelmeye rağmen, Türkiye’nin dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde halen işsizliğin en yüksek olduğu 13’üncü ülke konumunda olduğu bildirildi. Türkiye, işsizlik oranının yüksekliği açısından Ocak 2011’de, Venezuella, Belçika, Çin ve Tayland’ın dahil edilmediği 40 ülke arasında 11. sıradaydı. Venezuella’nın Türkiye’den daha yüksek bir işsizlik oranına sahip olduğu dikkate alındığında, Türkiye’nin pozisyonu son bir yılda 1 basamak iyileşti. Öte yandan Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının Türkiye’den yüksek seyrettiğine dikkat çekildi.
2012 Ocak dönemi itibariyle TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, İŞKUR’un derlediği işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler ve kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, son bir yıllık dönemde işgücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenlerinin özetlendiği Bültende; işgücü artışının yavaşladığı, 258 bin kadının yeniden ev işlerine döndüğü, 2011 yılında kaydedilen güçlü ekonomik büyümenin istihdama yansıdığı ve ücretli çalışan sayısının yaklaşık 1 milyon arttığı belirtildi. 
Verilerin, toplam istihdam artışının yarısının, 528 bin üniversite mezununun iş bulmasından kaynaklandığını gösterdiğinin ifade edildiği Bültende; Bir yıl içinde üniversite mezunlarının toplam istihdam artışındaki payının yüzde 31’den yüzde 52’ye çıkması ve lise altı eğitimlilerin payının yüzde 57’den yüzde 15’e inmesinin açıklanmaya muhtaç bir durum olduğu vurgulandı. AA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *