ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye’nin 2017 yılında yüzde 3.6 büyüyeceğini öngördü

Türkiye’nin 2017 yılında yüzde 3.6 büyüyeceğini öngördü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl Türkiye için öngördüğü büyüme rakamını Ekim tahminlerine
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl Türkiye için öngördüğü büyüme rakamını Ekim tahminlerine göre yüzde 0.3 yükselterek, yüze 12.9’dan yüzde 3.2’ye çıkardı

26-27 Şubat’ta Şangay’da düzenlenecek olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Guvernörleri Toplantısı öncesi bir “Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları” raporu hazırlayan IMF, Türkiye’nin 2017 yılında ise yüzde 3.6 büyüyeceğini öngördü. Bu tahmin ise Ekim ayı tahminlerine göre yüzde 0.1’lik bir düşüşe karşılık geldi.
IMF bu yıl dünya ekonomisi için büyüme tahminini düşürdü. Ekim ayında dünyanın bu yıl yüzde 3.6 büyüyeceğini öngören IMF yüzde 0.2’lik bir indirime giderek yüzde 3.4 rakamını açıkladı. IMF gelecek yıl için dünyada yüzde 3.8 büyüme öngörmüştü, bu rakamı da revize edip yüzde 3.6’ya düşürdü. Yükselen piyasalar ve büyüme tahminlerini de bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 0.2 düşüren IMF, yükselen piyasaların bu yıl ortalama yüzde 4.3, gelecek yıl yüzde 4.7, ABD’nin ise bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2.6 büyüyeceğini tahmin etti.

MF geçen yıl yüzde 6.9 büyüyen Çin'in bu yıl yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 6 büyüyeceğini tahmi etti. Bu ülkeyle ilgili tahminlerde değişiklik yapılmadı.
Raporda küresel aktivitenin 2015 sonunda beklenmedik biçmide yavaşladığı ve düşen varlık fiyatları arasında 2016 başlarında daha da zayıfladığı belirtildi.
Temel senaryonun gelişmiş ülkelerde ılımlı toparlanmada bir süreklilik ve yükselen piyasalarda daha zayıf büyüme beklentisi ortaya koyduğunu kaydeden IMF, “Çin’in dönüşümü küresel üretim, ticaret ve yatırımdaki zayıflamanın ardındaki ana faktörler arasında oldu” denildi.
Petrol fiyatlarında, bastırılmış küresel talep ve OPEK üyelerinin üretimlerinde sürdürülebilir artış beklentileri yansıtan belirgin ek düşüşler var.
Hammadde fiyatlarındaki yeni düşüşler ve küresel üretimdeki zayıflıkla manşet enflasyon birçok ülkede yeniden yumuşamaya başladı.

Finansal piyasa oynaklığının düşen varlık fiyatları arasında artışa geçtiği kaydedilen raporda ayrıca küresel ekonominin, finansal piyasalardaki çalkantı ve toparlanma zayıflığını yansıtarak karşı yönlü şoklara bir hayli hassas hale geldiği de kaydedildi.
Raporda “Terörizm, göçmenler ve küresel salgınlar gibi ekonomik olmayan kökenli diğer şok ve jeopolitik gerginliklerde bir kötüleşme kimi ülke ve bölgeler üzerinde bir karaltı gibi durmakta ve bunlar küresel aktivite üzerinde büyük yayılma etkisine sahip olabilir, küresel ticaret, finans ve turizm akışlarını altüst edebilir” denildi.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *