ANASAYFA arrow right Ekonomi

Uygulamaya çok sıkıntıyı beraberinde getirir

Uygulamaya çok sıkıntıyı beraberinde getirir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.58
toplantı öncesi gündeme getirilmeye çalışılan “Her sektöre tek birlik” iddialarına tepki gösterdi.
“Her sektöre tek birlik” iddialarına tepki gösterdi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 17 Mart'ta Sapanca'da düzenleyeceği toplantı öncesi gündeme getirilmeye çalışılan “Her sektöre tek birlik” iddialarına tepki gösterdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bünyesindeki ihracatçı birliklerini 17 Mart'ta Sapanca'da bir araya getireceği toplantı öncesi bazı basın yayın organlarında yer alan “İhracatçılar sayıyı azaltacak, her sektöre tek birlik kurulacak“ iddialarına Ege İhracatçılar Birliklerinden sonra Güneydoğu Anadolu İhraçatçı Birlikleri'nden de sert tepki geldi. "Tek birlik" uygulaması isteminin Türkiye'deki ihracatçı birliklerinin sayısını yarı yarıya düşüreceğini belirten GAİB Başkanı Abrulkadir Çıkmaz, "Uygulama bizim bölgemiz ve Türkiye'deki ihracatçılar açısından uygun değil ve birçok sıkıntıyı da beraberinde getirir" dedi.
Birlikleri sektörel alanda tek çatı altında toplama isteğinin uygulanması çok zor bir karar olacağının altını çizen Çıkmaz, ”Öngörülen uygulama bizim bölgemiz ve Türkiye'deki ihracatçılar açısından uygun değil. Bir tane ihracatçı birliği kuracaksınız ondan sonra diğerlerini fesh edeceksiniz. Kuru meyve ihracatçılarını İzmir'e, hububat ihracatçısını Mersin'e göndereceksiniz. Bunların işlemeleri, teşvik belgeleri, fuar ödemeleri ve DFİF'leri var. Diğer birliklerin bunların üstesinden gelmesi mümkün değil” diye konuştu.
TİM'in daha etkin ve güçlü olmasını hedefleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın böyle bir iddianın yanında olmayacağını düşündüğünü kaydeden Çıkmaz, ihracatçı birliklerinin TOBB gibi güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için ihracatçı sayısının arttırılmasının gerektiğini söyledi. Çıkmaz, ”İhracatçı birliklerinin sayısını düşürerek, TOBB gibi güçlü ve yaygın bir yapıya sahip olmasını beklemek yanlış olur. Odalar birliğinin Türkiye'de ilçelerde bile sanayi, ticaret odaları ve borsaları var. Eğer birlikler güçlendirilmek isteniyorsa TİM güçlendirilmeli ve ihracatçı sayısı artırılmalı. Zaten ihracatçı birlikleri kendi bölgelerinde sektörel hale gelmiş durumda. Bunun için tekrar bir yapılanmaya gitmeye gerek yok. Biz ihracatçıların almış olduğu hizmet kalitesini düşünüyoruz. Aksi bir düşünce ihracatımızı ve ihracatçılarımızı baltalamaktan öteye gidemez. İhracatçı birlikleri bölgelerinde üyelerine kaliteli hizmet veren birliklerdir ve 1938 yılından bu yana da bu anlayışla faaliyet göstermektedirler” dedi.İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *