ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vatandaş da pazarcı da pahalılıktan şikayetçi

Vatandaş da pazarcı da pahalılıktan şikayetçi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Hem vatandaş hem pazarcı sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasından yakınıyor. Fiyatların yüksek olmasından dolayı pa
Hem vatandaş hem pazarcı sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasından yakınıyor. Fiyatların yüksek olmasından dolayı pazarcı satamamaktan vatandaş da alamamaktan şikayetçi

Pazarda satılan meyve ve sebze fiyatlarının İstanbul’da semt pazarında satılan sebze ve meyve fiyatlarıyla aynı olduğu vurgulandı. Ayrıca sebze ve meyve fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20 oranında zamlandığı ifade ediliyor.
Vatandaşın alım gücü
azaldığından satışlar durgun
Sabah gazetesi olarak, Cuma günleri Emek’te kurulan semt pazarında meyve ve sebze fiyatlarını araştırdık. Fiyatların pahalı olmasından hem pazarcı esnafı hem de vatandaş dert yanarken, yeşilliklerden, domatese, biberden çileğe, bakladan fasulyeye, yumurtadan zeytine kadar bütün ürünlerin fiyatları cep yakıyor. Tere ve roka 75 kuruşa satılırken, şu anda 1 TL’ye satılıyor. Marul 2-2,5 TL’ yerine 3 TL’ye satılıyor. Anamur muzu 7 TL, çilek 4-5 TL., biber 7 TL, patlıcan 3,5 TL domates 2-3 TL’den başlıyı 5 TL’ye kadar yükseliyor, bakla 5-6 TL, salatalık 4 TL, fasulye 7,5 TL, portakal 2,5-3 TL ve elma 3-4 TL’ye satılıyor.
Pahalı diye vatandaş az alıyor
10 seneden beri pazarcılık yaptığını söyleyen Cuma Çağdaş, ürünlerin pahalı olmasından işlerin durgun olduğunu vurguladı. Ürünlerin pahalı olmasından vatandaşın az ürün aldığını vurgulayan Çağdaş, “Bu zamana kadar işlerin bu kadar durgun olduğuna hiç rastlamadık. Ürünlerimiz Antalya, Adana, İskenderun ve Mersin’den geliyor. Tere ve rokayı 75 kuruşa satarken, şimdi 1 TL’ye satıyoruz. Marul 2-2,5 TL’den 3 TL’ye satılırken yükseldi. Ürünlerimiz günlük geldiği için he zaman tazedir. Pazartesi Çıksorut, Salı Kayaönü, Çarşamba Güvenevler, Perşembe Basra, Cuma Emek ve Cumartesi’de Merveşehir’de tezgah açıyoruz” diye konuşurken, süt ve süt ürünleri satan Mustafa Cengiz, “Vatandaşın alım gücü azaldığından satışlar durgun. 30’lu yumurta kolisi 10 TL’den 11-12 TL’ye yükseldi. Bir ay içerisinde zeytine yüzde 30 oranında zam geldi. Çünkü geçen yıl kuraklık dolayı zeytin üretimi az oldu ya da zeytinyağı pahalıya satıldığı için herkes zeytinin yağını çıkartıyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Sebze ve meyve
yüzde 20 zamlandı
Fiyatların yüksek olmasından dert yanan pazarcı Muhittin Ayhan, “Fiyatların yüksek olmasından işler durgun. Mazotun litresi 5,50 TL, dolar 4 TL’yi geçmiş, Euro 5 TL’yi buldu. Bunlardan dolayı ürünler pahalı. Geçen yıl yerli Anamur muzun kilosu 4 TL iken bu sene 7 TL’ye çileğin kilosu 4-5 TL’ye satılırken bu sene 6 TL’ye satılıyor. Fiyatlar yüksek olunca vatandaş alımdan kısmak zorunda kalıyor. Ama ürünler yarına kalmasın diye akşama doğru fiyat düşüklüğü yaşanıyor” dedi. Sinan Akçan, ise şöyle konuştu: “Meyve ve sebze fiyatları yüksek. Yerli Anamur muzunu 7 TL’ye çileğinde kilosunu 10 TL’ye satıyoruz. Neden bu kadar pahalı olduğunu bilemiyoruz. Biberin kilosu 7 TL, patlıcan 3,5 TL’den başlıyor, domates 2-3 TL’den başlıyor 5 TL’ye kadar yükseliyor. Bakla 5-6 TL, salatalık 4 TL, fasulye 7,5 TL. Fiyatların bu kadar yüksek olması vatandaşın alım gücünü ister istemez etkiliyor. Geçen seneye göre sebze ve meyve fiyatları yüzde 20 oranında zamlandı. Eskiden 80 kasa domates alırdık, vatandaş 5 kilo alırdı, şimdi 10-15 kasa getirtiyoruz, 1 veya yarım kilo alıyorlar.”
Genel olarak fiyatlar pahalı
Mevsimlerin karıştığını ve her mevsim istenilen şeyin bulunabileceğini kaydeden Cuma Çam, “Genel olarak fiyatlar pahalı. Ülkede zaten bir şey yetişmiyor, dışarıdan geliyor. Eskiden Gaziantep’te biber ve patlıcan yetişirdi, şimdi ise Antalya’da yetişiyor ve oradan geliyor. Fiyatlar İstanbul ile aynı. Portakal’ın kilosu 2,5-3 TL, elma 3-4 TL, çileğin fiyatı kalitesine göre değişiyor. Ülkede gizli kriz var diyorlar, bilmiyoruz, ancak işleri etkiliyor” diye açıkla yaptı.
“İnanın ki yaşanacak durum kalmadı”
Muzaffer Küpeli isimli vatandaş, pahalılıktan şikayet ederken, “Ürünler aşırı pahalı. Birkaç poşet 100 TL tutuyor. Asgari ücretle geçinmek çok zor. Günlük mazota ve benzine zam geliyor. İnanın ki yaşanacak durum kalmadı” şeklinde konuşurken, Mustafa Kemal Yılmaz, “Fiyatlar pahalı, ama yapacak bir şey yok, mecburen alıyoruz. Her şey benzine bağlı. Benzinin pahalı olması pazara yansıyor ifadesini kullandı. Erdoğan Çur, isimli vatandaş ise “Gerçekten fiyatlar çok pahalı. Aslında ürünler el değiştirdiği için pahalı olduğunu düşünüyorum. Pazar daha ucuz olur diye geldik, ama pahalı. Fiyatların pahalı olmasının nedeni mazot” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *