ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yabancı yatırımda yatırım isteği düştü

Yabancı yatırımda yatırım isteği düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.55
Özyiğit, Türkiye'ye 12-15 milyar dolar arasında yabancı yatırım gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.


12-15 milyar dolar arasında yabancı yatırım bekleniyor

YASED Genel Sekreteri Özyiğit, Türkiye'ye 12-15 milyar dolar arasında yabancı yatırım gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.



Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Barometre Araştırması sonuçlarına göre, uluslararası yatırımcılar önümüzdeki 6 ayda dünyada ve Türkiye'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağını düşünüyor. Yatırımcılar, 2011 yılında yüzde 70'lik oranla 100 milyon dolara kadar yatırım planlarken, bu beklenti 2012 yılı için yüzde 78'e yükseldi. Bununla birlikte 500 milyon doların üstünde yatırım planlayanların oranı sadece yüzde 4'de kalırken, bu oran 2011 yılında yüzde 14 olmuştu. Yatırımcılar, Türkiye'de 2012 yılında enflasyonun yükseleceği, faiz oranlarının artacağı ve döviz kurunun enflasyona paralel seyredeceği görüşünde.

Yatırımcı ile ülke arasında
‘kazan-kazan’ bağı var


Türkiye’deki uluslararası yatırımcıların, yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmelere yönelik değerlendirmelerini içeren ve yatırım ortamının nabzını tutan YASED Barometre Araştırması sonuçları, YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca ile Yönetim Kurulu üyeleri ve YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit tarafından açıklandı. Barometre Anketin sonuçlarının açıklanmasından önce bir konuşma yapan YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, yatırımcılar ve ülke ekonomisi arasında "kazan-kazan" şeklinde doğrudan bir bağ bulunduğuna inandıklarını dile getirdi. Türkiye'nin, yüksek katma değerli üretim, ihracat, lojistik ve yönetici kaynağı anlamında bir üs olma yolunda önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Karaca, "Türkiye’nin bu konumunun güçlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu süreçte üye şirketlerimizin giderek daha aktif bölgesel oyuncular haline geldiğini görmek son derece sevindiricidir. Bizce yeni yatırımlara ek olarak mevcut yatırımcılar açısından da sürdürülebilirliğin sağlanması son derece önemlidir” dedi.

Finansal krizin derinleşmesinden endişe ediliyor
Uluslararası yatırımcıların sıraladıkları “uluslararası yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişmeler”in bir önceki araştırmaya göre büyük ölçüde aynı kaldığı dikkat çekiyor. Uluslararası yatırımcılar en çok uluslararası piyasalarda yaşanan finansal krizin daha da büyümesinden endişe duyuyor. İkinci sırada “yapısal reformların tamamlanamaması” ve daha sonra da “hükümetin cari işlemler açığının GSMH’ya oranını düşürememesi”, “yerel siyasi dalgalanmalar” ve “büyümenin sürdürülebilir olmaması” endişeleri takip ediyor.

Yatırım düşünenlerin ornı geriledi
Ankete katılan uluslararası yatırımcı temsilcilerine göre, Türkiye’deki uluslararası yatırımların önündeki üç ana engel sırasıyla, “vergiler ve teşvikler”, “hukuk güvenliğinin olmaması” ve “ekonomik istikrarsızlık” oldu. Daha önce yapılan ankete katılanların yüzde 48’i, var olan ekonomik gelişmelerin ışığında önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı düşünürken, bu oran 2012 yılının ilk araştırmasında yüzde 43 olarak gerçekleşti. 2012 yılında yatırımcılar yüzde 78 oran ile 100 milyon dolara kadar yatırım planlarken, 500 milyon doların üstünde yatırım planlayanların oranı sadece yüzde 4 oldu. Bu oran 2011 yılına göre düşüş gösterirken, geçen yıl 500 milyar dolara kadar yatırım planlayanların oranı yüzde 14 olmuştu. YASED üyesi uluslararası yatırımcıların sadece yüzde 34’ünün Türkiye’de ArGe faaliyeti bulunurken, yüzde 66’sında ArGe faaliyeti bulunmuyor. Türkiye'deki doğrudan yatırımların önündeki temel engellerde ilk sırada "vergi ve teşvik politikaları" birinci sırada yer aldı. Vergi politikalarını sırasıyla hukuk güvenliğinin olmaması, ekonomik istikrarsızlık, kayıt dışı ekonomi, siyasi istikrarsızlık ve fikri-mülkiyet hakları takip etti.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *